Quantcast
Channel: Το Ρεμπέτικο Τραγούδι
Viewing all 1577 articles
Browse latest View live

Στον Άγιο Νείλο του Μπαγιαντέρα (Δημήτρης Γκόγκος 1903-1985)

$
0
0

Του Στέφανου Μίλεση
Στο Χατζηκυριάκειο στην περιοχή της μοναδικής εκκλησίας στην Ελλάδα, όπου τιμάται ο Άγιος από την Κυνουρία, ο Άγιος Νείλος, κάποιες δεκαετίες πριν, έζησε ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής ο Δημήτρης Γκόγκος που έγινε γνωστός με το όνομα Μπαγιαντέρας. 
 
 Στην οδό Βύρωνος στον αριθμό 30, στην ίδια θέση που κάποτε ήταν το σπίτι του, από το 1998, δεσπόζει μια πολυκατοικία. Όμως οι αναμνήσεις της γειτονιάς για τον μεγάλο λαϊκό τροβαδούρο της, συνεχίζουν να είναι έντονες.  

Πολλά τραγούδια του  Μπαγιαντέρα σημείωσαν επιτυχία, αλλά ειδικά το "Χατζηκυριάκειο"ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά. 
Οινοπωλείον "Μύκονος"του Γ.Δ. Πολυκανδριώτη στον Άγιο Νείλο
Ο Άγιος Νείλος, τα παλαιότερα χρόνια, καθώς είχε αναπτυχθεί στις παρυφές της Υδραίικης συνοικίας, ήταν περιοχή που παρουσίαζε έντονη ποικιλομορφία ως προς τον τύπο των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Νησιώτες, Κρανιδιώτες, Καρπάθιοι αλλά και πρόσφυγες που θα προστεθούν από το '22 και μετά στις ίδιες γειτονιές. Ένα παράξενο μωσαϊκό ανθρώπων με πολλούς εξ αυτών, να έχουν κοινές καταγωγές από τα νησιά του Σαρωνικού. Έτσι και οι γονείς του Γκόγκου. Ποριώτης υπαξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού (στην εποπτεία Λιμένων) ο πατέρας του, Υδραία η μητέρα του, έφτασαν εκεί όταν ο πρώτος πήρε μετάθεση.

Στον Πειραιά λοιπόν γεννήθηκε ο Δημήτρης Γκόγκος το 1903, στον Πειραιά τελείωσε το Δεύτερο Δημοτικό και το τετρατάξιο Γυμνάσιο. 
 
Τότε στην περιοχή του Άγιου Νείλου ζούσαν κυρίως άνθρωποι του λιμανιού, της εργασίας, του μεροκάματου. Ανάμεσά τους υπήρχαν όμως και τύποι πραγματικά επικίνδυνοι, που είχαν γίνει γνωστοί για το ποινικό τους μητρώο, ειδικοί στα "ξεκαθαρίσματα"λογαριασμών. 
 
Στην περιοχή υπήρχαν επίσης διάσπαρτα πολλά κουτούκια, καφενεία, οινοπωλεία, ταβέρνες σε υπόγεια ή ημιυπόγεια, ονομαστά για το καλό κρασί τους αλλά και ύποπτα στέκια που σύχναζαν χασικλήδες. 

Η πολυκατοικία που σήμερα βρίσκεται στη θέση του σπιτιού του Μπαγιαντέρα, στην οδό Βύρωνος 30, έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς για εκδηλώσεις και αφιερώματα που γίνονται στον Πειραιά
Δεν έλειπαν βέβαια ανάμεσά τους, με μικρότερη όμως συχνότητα σε σχέση με άλλες περιοχές και οι αστικές κατοικίες οι περίτεχνα διακοσμημένες με φουρούσια, σχέδια και άλλα χαρακτηριστικά που έφεραν οι οικίες ανθρώπων που είχαν ξεφύγει από την επιβίωση και ζούσαν σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους.  

    
Σε αυτή την περιοχή μεγάλωσε λοιπόν ο Δημήτρης Γκόγκος και έτσι ο χαρακτήρας του αφομοίωσε λίγο από όλες τις αποχρώσεις της κοινωνίας που τον περιστοίχιζε. Ήθελε να είναι ο τύπος του "μάγκα"όπως αυτούς που έβλεπε να περπατούσαν στη γειτονιά του, που δεν έκαναν ποτέ πίσω. Στο πρόσωπό του συγκέντρωσε διαφορετικά στοιχεία, "χαρίσματα"διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, όπως και η περιοχή του Αγίου Νείλου όπου μεγάλωσε. Έμαθε μουσική αλλά επιδόθηκε στο μπουζούκι. Αγαπούσε τον αθλητισμό αλλά ήθελε να παλεύει ελληνορωμαϊκή. Άκουγε μέχρι κλασσική μουσική αλλά έπαιζε και στα "παράξενα"στέκια. Έκανε γυμναστική και μπάνιο με κρύο νερό στην αυλή! 

Όλη τη δεκαετία του '20 παιζόταν διαρκώς στα θέατρα της Αθήνας και του Πειραιά, η οπερέτα του Έριχ Κάλμαν "Μπαγιαντέρα". Ο κόσμος την είχε μάθει, αφού την ανέβαζαν διαρκώς.


Τότε ο Γκόγκος την διασκεύασε για μπουζούκι. Από αυτό του έμεινε το παρατσούκλι "Μπαγιαντέρας".  

Πολέμησε γενναία στο Αλβανικό μέτωπο, έγραψε τραγούδια για την περίοδο αυτή, αλλά κυρίως για το αντάρτικο που ακολούθησε. Την περίοδο εκείνη είναι που λόγω αβιταμίνωσης τυφλώνεται, την ώρα μάλιστα που τραγουδά. Όλα του τα τραγούδια αποτελούν αποσπάσματα της ζωής του και κυρίως της γειτονιάς του.

Η Ξαβεριώτισσα, 
Η μικρή από το Πασαλιμάνι,
Καλλιπολίτισσα ναζιάρα,
Μια τράτα Κουλουριώτικη, 
Πειραιωτοπούλα,
Χατζηκυριάκειο,
Τα Υδραίικα, κ.α.

Έζησε πραγματικά σκληρά χρόνια που ακολούθησαν ακόμη πιο δύσκολα καθώς ήταν δηλωμένος αριστερός. Αλλά και οι σχέσεις με ανθρώπους του "συναφιού", του λιμανιού, τους ανθρώπους των λαϊκών τραγουδιών δεν ήταν όπως τις φανταζόμαστε σήμερα. "Τότες ο Πειραιάς ήταν πολύ άγριος...Οι φόνοι στα Καρβουνιάρικα, Τρούμπα και Τζελέπη ήταν στην ημερήσια διάταξιν. Όσο για τεκέδες από την Πειραϊκή, Παναγίτσα, Άγιο Νείλο, Άγιο Νικόλαο, Γύφτικα στο Χατζηκυριάκειο στην Τρούμπα και όσο πιο πέρα πήγαινες. Άγιο Διονύση, εκεί φουμάρανε στο δρόμο..."περιέγραφε στα απομνημονεύματά του ο Νίκος Μάθεσης, ή αλλιώς ο Νίκος ο Τρελάκιας. 

Να σημειωθεί πως ο Μάθεσης προκαλούσε φόβο στον Πειραιά καθώς ήταν νταής και είχε σκοτώσει και έναν τύπο πραγματικό φόβητρο της Φρεαττύδας. Η παρέα του Μάθεση ήταν όλοι γνωστοί στην Ασφάλεια και σεσημασμένοι ως επικίνδυνοι! Κι όμως ο Γκόγκος δεν έκανε πίσω ούτε στον Μάθεση! Γνωστή η παρεξήγηση για το τίποτα, για ένα κουκλάκι της δραχμής.

Η παρέα του Μάθεση. Οι νταήδες της αγοράς.
Στα δεξιά κάποιος σκεπάζει το πρόσωπό του, καθώς είναι καταζητούμενος.
(Φωτογραφία από το τεύχος 6, Νοέμβριος 2012, Αφιέρωμα Πειραιάς και τραγούδι της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά, "Ο Άγιος Παύλος")
Ο μεσαίος τύπος από την παρέα του Μάθεση είναι που σκότωσε λίγο μετά τη λήψη της παρούσας φωτογραφίας τον οδηγό ΤΑΞΙ, στις 6 Ιουνίου του 1931 στο Πέραμα. Με αυτούς τους τύπους είχε να κάνει ο Γκόγκος, όταν ήρθε κάποια στιγμή σε προστριβή με τον Μάθεση.
(Φωτογραφία από το τεύχος 6, Νοέμβριος 2012, Αφιέρωμα Πειραιάς και τραγούδι της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά, "Ο Άγιος Παύλος")
"Με είχε κτυπήσει μπαμπέσικα...Αυτός νόμιζε πως θα το έβαζα στα πόδια....Του δίνω μια γροθιά..." . 

 Έτσι ατρόμητος ήταν ο Γκόγκος όχι μόνο στις πιάτσες του Πειραιά αλλά από την εποχή του Αλβανικού μετώπου


"Σου στέλνω χαιρετίσματα απ΄ τα βουνά μανούλα
στο καραούλι βρίσκομαι, στην πιο ψηλή ραχούλα".


Αν κάποιος έκανε πίσω, έχανε την υπόληψή του. Δεν θα είχε πρόσωπο να κυκλοφορήσει στην πιάτσα.


Η ζωή του Μπαγιαντέρα όπως και άλλων λαϊκών της εποχής του έγινε ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου σε μια συνεργασία του BBC και της Βαυαρικής τηλεόρασης. 

Όλοι οι ρεμπέτες του Πειραιά, βρίσκονταν στο γνωστό Οργανοποιείο του Ζοζέφ.
Στα δεξιά ο Παπαϊωάννου φαντάρος το 1940

Πηγές:
- Αφιέρωμα "Πειραιάς και τραγούδι" - Περιοδική έκδοση της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Ο Άγιος Παύλος". 
- www.rebetiko.gr 
 - www. Koutouzis.gr 
- Εφημερίδες Εποχής

ΑΠΟ ΤΟ

«H σχέση του ρεμπέτικου με τα blues και τον Χατζιδάκι» στη «Μπουκαδούρα»

$
0
0
«H σχέση του ρεμπέτικου με τα blues και τον Χατζιδάκι» είναι η θεματική της εκδήλωσης που οργανώνει το στέκι πολιτισμού «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) για το ρεμπέτικο τραγούδι την προσεχή Κυριακή, 12 Ιουνίου, στις 8.30το βράδυ.
Θα μιλήσουν οι Θοδωρής Γαλανόπουλος, δημοσιογράφος και Θανάσης Παντές, δημοσιογράφος.
Μετά τις ολιγόλεπτες ομιλίες θα προβληθεί το ημίωρο ντοκιμαντέρ «Λαχανάδες» του Γιώργου Ζέρβα, που αναφέρεται στο τραγούδι «Κάτω στα λεμονάδικα» του Βαγγέλη Παπάζογλου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι δύο αυτοί μουσικοί θησαυροί παρουσιάζουν ομοιότητες. Δημιουργήθηκαν από φτωχούς, αμόρφωτους και παράνομους. Από τραγούδια της ντροπής έγιναν εθνικές μουσικές. Ταξίδεψαν σ'όλο τον κόσμο και έγιναν παγκόσμια.
Ξεκίνησαν σε λιμάνια: Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Σύρος, Πειραιάς, Νέα Ορλεάνη.
Το ρεμπέτικο βασίστηκε στη δημοτική μουσική, τη βυζαντινή παράδοση, τα αστικά-λαϊκά τραγούδια. Τα μπλουζ βασίστηκαν στην αφρικανική δημοτική μουσική, στα εκκλησιαστικά spirituals και gospel. Τα πρώτα δημιουργήματα αποτελούνταν από αδέσποτους στίχους, χωρίς να έχουν εννοιολογική σχέση μεταξύ τους. Η θεματολογία τους αφορά στη ζωή της μαγκιάς απ’ τη μια και των μαύρων δούλων απ’ την άλλη.
Και τα δύο είδη ασχολήθηκαν και με κοινωνικά θέματα. Κάτι άλλο κοινό είναι η γλώσσα, η αργκό.
Στις 31 Ιανουαρίου 1949 ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε διάλεξη για το ρεμπέτικο στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Εκείνη την περίοδο οι διανοούμενοι το περιφρονούσαν. Ο νεαρός τότε Μάνος τόλμησε ν'αναδείξει το ρεμπέτικο - μέσω της διάλεξης - ως θεμέλιο λίθο της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Παρουσίασε τον Μάρκο Βαβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου, οι οποίοι τραγούδησαν μπροστά στο έκπληκτο κοινό. Η διάλεξη προκάλεσε αντιδράσεις. 

 http://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%ABh-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-blues-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%C2%BB                   http://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%ABh-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-blues-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%C2%BB

«Στην υγειά μας, ρε παιδιά» με πολύ ρεμπέτικο..

$
0
0

Έναδιαφορετικό ρεμπέτικο πρόγραμμα, όπου παρουσιάζονται αυθεντικές εκδοχές αλλά και πιο σύγχρονες προσεγγίσεις πάνω σε αγαπημένα τραγούδια του είδους, φιλοξενεί αύριο στις 21.00 η εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Alpha «Στην υγειά μας, ρε παιδιά». 
Διαχρονικές ρεμπέτικες επιτυχίες μας χαρίζουν η εξαιρετική Λιζέτα Καλημέρη και ο Αντώνης Αινίτης, αλλά και ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, όπως οι Ζαχαρίας Καρούνης, Απόστολος Ρίζος, Θοδωρής Μέρμηγκας, Ειρήνη Τουμπάκη, Σοφία Αβραμίδου και το συγκρότημα Gadjo Dilo και Μυρτώ Καμβυσίδη.
Σ'αυτήν την ξεχωριστή εκπομπή, στην οποία θα ακουστούν «διαμάντια» του ρεμπέτικου ρεπερτορίου, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, συμμετέχουν, με άκρως καλοκαιρινή διάθεση, οι Αγγελική Νικολούλη, Βίβιαν Μπενέκου, Κωστής Γεωργίου, Σπύρος Ορνεράκης, Τένια Μακρή, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Θεοδώρα Σιάρκου, Στέλιος Κρητικός, Χρήστος Σπανός.

Αρχική
                    

Το πιο γευστικό μουσικό Imam...

$
0
0
Imam
Imam Baildi | Stratos Filippou

Επειτα από οκτώ χρόνια συναυλιών στην Ελλάδα, αλλά έχοντας δώσει περισσότερες από 20 συναυλίες σε χώρες του εξωτερικού, οι Imam Baildi, τα αγόρια που ξέρουν πώς να στήνουν εκρηκτικά πάρτι στη σκηνή, κυκλοφορούν το πρώτο live άλμπουμ τους με τίτλο τον αυτονόητο: «Imam Baildi Live».

Ο Λύσανδρος και ο Oρέστης Φαληρέας εδώ και περίπου δέκα χρόνια έμαθαν πώς να βουτούν στη δεξαμενή της ελληνικής μουσικής και να ανασύρουν θησαυρούς στους οποίους βάζουν την προσωπική τους ματιά, την άποψη και γερές δόσεις φρεσκάδας.
 «Ακολουθώντας την επιθυμία όλων των φίλων μας που θέλουν να ακούν τα κομμάτια όπως παίζονται στα live και όσων αναζητούν τα κομμάτια που παίζουμε μόνο στις συναυλίες αλλά δεν είχαν μπει στους προηγούμενους δίσκους, με χαρά παρουσιάζουμε ένα διπλό cd με τις πιο δυνατές στιγμές από τις συναυλίες μας.
Ευχαριστούμε όλους για τη στήριξή σας τα τελευταία 8 χρόνια! Η ενέργεια και η αγάπη σας είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του δίσκου», λένε οι ίδιοι.

Δεν έχουν κι άδικο, γιατί -βλέπετε- στον δίσκο δεν υπάρχουν μόνο οι πιο ιδιαίτερες στιγμές από συναυλίες των τριών τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Υπάρχουν και κομμάτια που μέχρι στιγμής δεν είχαν καν δισκογραφηθεί.
To μουσικό χαρμάνι συμπληρώνουν το σμυρναίικο τραγούδι «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», που οι Imam Baildi συνηθίζουν να παίζουν στο τέλος των συναυλιών τους (εδώ το ερμηνεύει εξαιρετικά η Ρένα Μόρφη), το «Los Ejes De Mi Carreta», μια παλιά αργεντίνικη μελωδία (στα φωνητικά συνεργάζονται ο δομινικανής καταγωγής BnC και ο MC Yinka), η «Θλίψη» του Μανώλη Χιώτη γεμάτη λάτιν ρυθμούς, κρουστά και ένα απόλυτα χορευτικό beat, το «Αργοσβήνεις μόνη», από τις πιο αγαπημένες διασκευές των Imam Baildi, όπου ο Τσιτσάνης συναντά το τσα τσα, το «Χωριό μου, χωριουδάκι μου», αυτό το υπέροχο τραγούδι της Σοφίας Βέμπο σε χορευτική εκτέλεση (όπως ακουγόταν στους τίτλους της σειράς «Κάτω Παρτάλι»), η «Προσευχή», ένα έξοχο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’60, αλλά και το «Σημείωμα», τo πρώτο κομμάτι σε μουσική και στίχους Imam Baildi το οποίο περιγράφει έρωτες και σχέσεις που δοκιμάζονται: «Αν γυρίσεις κάποιο βράδυ/ μια νύχτα του Αυγούστου μοναχή/ ένα σημείωμα θα βρεις, όχι ένα χάδι/ να σε γεμίσει μες στην άδεια σου ζωή».

https://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/themes/efsyn/images/logo_efsyn_footer.png

QUIZ: Όποιος γνωρίζει ας μας απαντήσει..

$
0
0
quiz.jpg
Ένας ρεμπέτης τραγουδοποιός μπαίνει σε μιά μπακαλοταβέρνα σε ένα νησί και βλέπει στους τοίχους ένα τραγούδι. 
Ο ταβερνιάρης καυχάται πως το τραγούδι είναι δικό του κι'εκείνος του λέει πως κάνει λάθος και πως το τραγούδι (γνωστότατο) είναι αλλουνού  είναι του επισκέπτη.
Αν έχεις κατά νου κάτι , αν θυμάσαι κάτι η κανένας φίλος ρεμπετόφιλος θυμάται κάτι σχετικό για το νησί, τον ρεμπέτη και βέβαια τον τίτλο του τραγουδιού, ας μας στείλει με ηλεκτρονική αλληλογραφία (amfilochia1968@gmail.com) την απάντηση και θα σας είμαι ευγνώμων.

Αίγιο: Απόψε το αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη

$
0
0

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής η Τρίτη 21 Ιουνίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, τιμά την ημέρα παρουσιάζοντας στο κοινό της Αιγιάλειας ένα αφιέρωμα που δημιούργησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. 
Πρόκειται για αφιέρωμα που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου “Απόλλωνα” και που άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και τραγούδια από το μεγάλο έργο του Τρικαλινού συνθέτη, που έμελλε να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και η Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, με τη συνοδεία ορχήστρας.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς” με ώρα έναρξης 9 μ.μ..  
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Αρχική               Αρχική

Ρεμπέτικη κομπανία Kosmokrators!!! (vid)

$
0
0

kosmokrators
Ρεμπέτικη κομπανία Kosmokrators:Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευγενών εραστών του ρεμπέτικου, μιας ομάδας που ξεκινά από το Βέλγιο, και ο πυρήνας της αποτελείται από δύο Ολλανδούς, τον Frans De Clercq, τον Karsten de Vilderκαι έναν Βέλγο, τον Dimi Dumortier, οι οποίοι διασκευάζουν ρεμπέτικα σε ξένες γλώσσες.
Χαρακτηριστικό της Kosmokrators είναι κατ’ εξοχήν η διασκευή ρεμπέτικων σε ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά) χωρίς αλλοίωση των μελωδικών και ρυθμικών γραμμών του είδους.
Για τους ιδρυτές της κομπανίας, αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά από την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και την πρόθεσή τους να το διαδώσουν στο διεθνές κοινό  και δεν αποτελεί πρωτογενή δραστηριότητα  γι’ αυτούς. Ο Frans De Clercq είναι επίσημος μεταφραστής σε 5 γλώσσες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Karsten de Vilder είναι μοντέρ σε τηλεοπτικό σταθμό και ο Dimi Dumortier είναι εικαστικός.
Οι Kosmokrators συνεργάζονται και με Έλληνες μουσικούς στις συναυλίες τους, ενώ έχουν ως μόνιμο guest της ομάδας τον Αγάθωνα Ιακωβίδη.
Οι πληροφορίες για τους Kosmokratorsείναι από: www.ert.gr

 
 
 
 

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική κατακτά την Αυστραλία..

$
0
0
http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/vaggelis-matsias.jpg
Ο κλαρινίστας Βαγγέλης Ματσιας θα δώσει σειρά συναυλιών

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική κατακτά την Αυστραλία. Για ακόμη μια χρόνια ο κλαρινίστας Βαγγέλης Ματσιάς θα δώσει μια σειρά συναυλιών σε μεγάλες πόλεις της ηπείρου με έμφαση στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική.
Οι Έλληνες ομογενείς σε ένα μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ θα φιλοδοξούν να σκορπίσουν μουσικό ελληνικό άρωμα στην χώρα των καγκουρό.
Ο Βαγγέλης Ματσιάς θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην Αυστραλία για δύο μοναδικές εμφανίσεις στην Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ. Πέρυσι πάνω από 2.000 άτομα απόλαυσαν μουσικές γεμάτες Ελλάδα, με το κλαρίνο να γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής μας.
Ο κλαρίνιστας Βαγγέλης Ματσιάς έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα στο δύσκολο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Έχοντας δώσει συναυλίες σε 4 ηπείρους ενώ λίγο έλειψε να δώσει το παρών στα «εγκαίνια» του Σκορπιού παρουσία του νέο ιδιοκτήτη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ!

       eleftherostypos.gr        

Θέλετε να μάθετε μπουζούκι online?

$
0
0

Πιστεύατε ότι είναι ακατόρθωτο να μάθετε μπουζούκι μέσω του διαδικτύου;

Για την ταχύτερη και σωστή πρόοδο στην εκμάθηση ενός οργάνου χρειάζονται 3 στοιχεία:
1) Κατάλληλο όργανο
2) Θέληση, υπομονή και χρόνος
3) Σωστή καθοδήγηση (ειδικά στα πρώτα βήματα) από δάσκαλο
Η ομάδα του bouzoukigreek έρχεται να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση από υπομονετικό αυθεντικό επαγγελματία διδάσκαλο.
“Θεωρώ ότι οι πιο βασικές αρχές για να μάθει κάποιος μπουζούκι είναι η υπομονή, η επιμονή και η θέληση!”
Rast(Instructor)

Η ιστοσελίδα www.bouzoukigreek.comπροσφέρει μεγάλο αριθμό βίντεο μαθημάτων για το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι. Τα μέλη έχουν πρόσβαση σε πάνω από 300 βίντεο μαθημάτωνπου περιλαμβάνουν:
– Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια

– Μαθήματα αρχαρίων
– Ασκήσεις
– Κλίμακες, δρόμους
– Συγχορδίες
– Τεχνικές
– Ταξίμια για όλα τα επίπεδα
– Μουσική υπόκρουση (Backing tracks)
Το bouzoukigreek διαφοροποιείται από τις άλλες μορφές διαδυκτιακής εκμάθησης στο ότι κάθε μάθημα στοχεύεται στις παραγγελίες των μελών. Για παράδειγμα τα μέλη μπορούν να ζητήσουν οποιοδήποτε τραγούδι, ταξίμι ή συγκεκριμένη άσκηση αναλυμένο σε επίπεδο αρχαρίου ή προχωρημένου και σε γλώσσα Αγγλικά ή Ελληνικά.
Τα βίντεο παραδίδονται άμεσα σε 1 με 3 ημέρες.
Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 2013, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε αριθμό εγγραφών και μαθημάτων και αριθμεί πάνω από 1000 μέλη από την Ελλάδα και από την ομογένεια.Στο φόρουμ www.bouzoukigreek.com/forum/τα μέλη μπορούν να παραγγείλουν μαθήματα και να ανεβάσουν δικό τους βίντεο για σχολιασμό.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από το αναλυτικό μάθημα για το τραγούδι του Παπαϊωάννου “Πώς θα περάσει η βραδιά“.
Και εδώ απολαύστε ένα βιντεοκλίπ στους δρόμους του Ναυπλίου με τη Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη.
Μπουζούκι : Rast (Instructor)
Backing track : Bouzoukigreek/Rast 
 
Τώρα μπορείτε να επισκεφτείτε γίνετε μέλος στην ιστοσελίδα BG-Membership και να ξεκινήσετε το δικό σας ταξίδι στην εκμάθηση του μπουζουκιού!
 
BouzoukiGreek      www.bouzoukigreek.com     BouzoukiGreek

Οι Γιώργος Κουτουλάκης, Μαρία Δεναξά 2 και 9 Ιουλίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».

$
0
0
Τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού με το εκφραστικό παίξιμο, Γιώργο Κουτουλάκη, θα φιλοξενήσει για δύο Σάββατα, 2 και 9 Ιουλίου, στις 22.30, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». 

Ο γνωστός -κυρίως από τη συνεργασία του με τον μεγάλο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στην τηλεοπτική του σειρά «Ονείρου Έλλάς»- μουσικός, πλαισιωμένος από τους εξαιρετικούς συναδέλφους του Μαίρη Δεναξά στο τραγούδι, Φώτη Τσορανίδη στην κιθάρα και Δημήτρη Παπαδάμη στο ακορντεόν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με άρωμα καλοκαιριού, που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στο ρεμπέτικο και την ιστορία του, με τραγούδια που όλοι αγαπάμε.

Η Μαρία Δεναξάγεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού πιάνου και αρμονίας, φωνητικής τοποθέτησης και κλασσικού τραγουδιού. Από το 2001 εργάζεται ως τραγουδίστρια σε νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο τραγουδοποιός Άγγελος Σκορδίλης, ο Θανάσης Σύρος, ο ηθοποιός-τραγουδοποιός Νίκος Καλογερόπουλος κ.ά.


Ο Φώτης Τσορανίδηςγεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ασχολείται με τη μουσική από παιδί. Σπούδασε δίπλα
σε καταξιωμένους δασκάλους. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από διάφορα μουσικά φάσματα, κυρίως ως κιθαρίστας και τραγουδιστής, αλλά και ως κορνίστας και ενορχηστρωτής.

Ο Δημήτρης Παπαδάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ασχολείται με τη μουσική από παιδική ηλικία. Σπούδασε πιάνο και ακορντεόν και έχει πτυχίο αρμονίας κ αντίστιξης. Έχει συνεργαστεί από το 1997 με αξιόλογους καλλιτέχνες σε μικρά και μεγάλα σχήματα παίζοντας πιάνο και, κυρίως, ακορντεόν. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές σε διαφορετικά είδη μουσικής.

Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Κομοτηνή: Η ρεμπέτικη ιστορία

$
0
0
Οι ρεμπέτες ως «ρεπόρτερ» είναι πολύ πιο αξιόπιστοι από τις εφημερίδες της εποχής, έλεγαν τα πράγματα όπως είναι.

Όταν ήταν φοιτητής ήταν «ροκάς», σήμερα έχει ήδη στο ενεργητικό του αμέτρητες ώρες μελέτης, έρευνας, ενασχόλησης κι αναζήτησης στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. 
Ο Πάνος Σαββόπουλοςγνωρίζει τον χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού, όσο λίγοι στη χώρα μας.
Άρχισα να ακούω παλιά λαϊκά και παλιούς δίσκους γραμμοφώνου και μου πήραν την ψυχή. Εγώ δεν καταγόμουν από καμιά οικογένεια που άκουγε ρεμπέτικα τουναντίον, όμως αυτά μου άρεσαν πάρα πολύ, άρχισα να μαζέυω δίσκους, μουσικές, έφυγα στη Σουηδία και έκανα εκπομπές στο ραδιόφωνο με αναφορά στα ρεμπέτικα, έτσι έγινε η αρχή…
Θεωρεί ότι ο αυτοκράτορας, ο Μπαχ της ελληνικής λαϊκής μουσικής, είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης, αυτός μετέπλασε, όπως λέει, το μικρασιατικό τραγούδι σε ρεμπέτικο με τους μπαγλαμάδες.
Αυτός ήταν τα θεμέλια και το ισόγειο του μεγάλου οικοδομήματος που λέγεται ρεμπέτικο, το σκελετό τον έβαλε ο Βασίλης Τσιτσάνης και μετά ο Μητσάκης, ο Παπαϊωάννου, ο Μπαγιαντέρας, ο Χατζηχρήστος, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ένας μεγάλος θίασος ανθρώπων.
«Οι γυναίκες απουσιάζουν από τον κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού;» ρωτάμε τον κ. Σαββόπουλο για να τον ακούσουμε να απαντά: « Όχι, είναι παρούσες, σαν ερμηνεύτριες. Το χαρακτηριστικό του ρεμπέτικου τραγουδιού, το 1930 είναι ότι ο δημιουργός ήταν συνθέτης, στιχουργός, μπουζουκτσής και τραγουδιστής, τα έκαναν όλα! Γιατί έτσι εκφραζόταν καλύτερα».

Τα ρεμπέτικα σε σχέση με τα ελαφρά τραγούδια ήταν, όπως υποστηρίζει ο κος Σαββόπουλος, ρεπορτάζ αυτοβιογραφικά. «Οι ρεμπέτες ήταν ρεπόρτερ, τα τραγούδια τους ήταν κανονικά ρεπορτάζ. Έγραφαν για τη ζωή και τον τρόπο που ζούσαν ιεροκρυφίως, δεν ήταν εγκληματίες, διέφεραν από την αστική τάξη, τους υποκριτές που τους κοίταζαν μέσα από τις γρίλιες με ζήλια. Οι ρεμπέτες περιέγραφαν τον εαυτό τους».
«Τη δεκαετία του 30 η αστυνομία κυνηγούσε «κουμμουνιστάς, ρεμπέτας και χασικλίδας» θα έπρεπε να είσαι ηλίθιος για να το κάνεις αυτό, ενώ υπήρχαν εγκληματίες και κλέφτες. Ζηλεύανε. Αυτοί που περνούσαν καλύτερα ήταν οι ρεμπέτες. Εκτός Ελλάδας παίζεται το ρεμπέτικο τραγούδι κι αυτό δεν είναι τυχαίο» δηλώνει ο ακούραστος ερευνητής. Ερωτηθείς δεν για την ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο σπεύδει να σημειώσει: «Ο Χατζιδάκις είδε ότι το ρεμπέτικο ήταν αγνό, ότι καταγόταν από τη δημοτική μουσική, τη βυζαντινή μουσική και διέγνωσε ότι συνδυάζει μια αρμονία στην κίνηση, στον λόγο και στη μουσική και μορφολογικά θυμίζει αρχαία τραγωδία.»

Σήμερα υπάρχει ρεμπέτικη δημιουργία; ρωτάμε τον κο Σαββόπουλο για να τον ακούσουμε να απαντά: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει ρεμπέτικη δημιουργία. Θα σας ρωτούσα: Υπάρχει σήμερα ανέγερση νέου Παρθενώνα; Αυτό τελείωσε, αλλά μπορεί το ρεμπέτικο να εμπνέει περισσότερο με τη μουσική του, αλλά και το είδος των στίχων του.
Γιατί δεν γράφονται σήμερα τραγούδια για την Κρίση που περνάμε; Ο Μάρκος έγραψε: «Όσοι γίνουν Πρωθυπουργοί όλοι θα πεθάνουν, τους κυνηγάει ο λαός από τα καλά που κάνουν.» Δεν ήταν μέσα στο σύστημα, δεν είχαν κονέ, τα έγραφαν όλα στα παλιά τους τα παπούτσια γι αυτό και οι ρεμπέτες ως «ρεπόρτερ» είναι πολύ πιο αξιόπιστοι από τις εφημερίδες της εποχής, έλεγαν τα πράγματα όπως είναι».
Φώτο: Πάνος Σαββόπουλος   -  Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου
ΠΗΓΗ

Ο μεγαλύτερος βάρδος του ρεμπέτικου, Στράτος Παγιουμτζής

$
0
0
Στράτος-Παγιουμτζής
Ο «Τεμπέλης» τραγουδιστής που είχε «φωλιές από αηδόνια στον λαιμό του»!
Ήταν το 1933 όταν ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης ήταν να γραμμοφωνήσει δυο πασίγνωστα κατόπιν τραγούδια του («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα» και «Μάγκες καραβοτσακισμένοι»), όταν μετά την τελική πρόβα «πήγε να κάνει μια τζούρα».
Επιστρέφοντας στο στούντιο, ήταν τέτοια η θολούρα του που «δεν ήταν σε θέση να τραγουδήσει».
Η ηχογράφηση δεν μπορούσε όμως να αναβληθεί, κι έτσι κάποιος άλλος έπρεπε να πει τα κομμάτια.
Η παραισθησιακή αυτή κατάσταση του Μπάτη στάθηκε η μεγάλη αφορμή για να εμφανιστεί στη δισκογραφία ένα σωστό ρεμπέτικο φαινόμενο, ο μεγάλος Παγιουμτζής που όλοι θα αποκαλούσαν έκτοτε μόνο με το μικρό του.
Ή με το «χαϊδευτικό» του, το φοβερό και τρομερό «Τεμπέλης», το οποίο αναφέρθηκε μόλις στη δεύτερη στροφή του πρώτου τραγουδιού που είπε ποτέ, του «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα» («Ήταν ο Μπάτης και ο Αρτέμης / και ο Στράτος ο τεμπέλης»).
http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2286228/o-megaliteros-vardos-tou-rempetikou-stratos-pagioumtzis
Όπως κι αν έχει, ένας εμβληματικός αοιδός της κλασικής εποχής του ρεμπέτικου και του λαϊκού αργότερα είχε έρθει για να μείνει, αναγκάζοντας τον Βασίλη Τσιτσάνηνα παραδεχτεί κάποτε ότι ο Στράτος είχε «στον λαιμό του φωλιές από αηδόνια».
Μέχρι τότε βέβαια ο πρωτεργάτης του ρεμπέτικου και θεμέλιος λίθος της λεγόμενης πειραιώτικης σχολής θα έχει ήδη δημιουργήσει την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία, τη θρυλική «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς»! Πλάι στον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Ανέστο Δελιά και τον Γιώργο Μπάτη, ο Παγιουμτζής θα έγραφε το 1934 μουσική ιστορία στον τόπο μας, γεννώντας μια παράδοση που ερχόταν ολοταχώς να καθιερωθεί στη συλλογική μας συνείδηση.
Παρά το γεγονός ότι ήταν κυρίως τραγουδιστής του πάλκου και δεν έγραψε δικά του κομμάτια, ο Παγιουμτζής θεωρείται κοινώς ως ένας από τους πατριάρχες του ρεμπέτικου, της μελωδίας που τόσο αγάπησε και τραγουδούσε όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν.
Ο Στράτος έφερε τους μικρασιάτικους λυγμούς και τους αμανέδες του στην Ελλάδα, ενσαρκώνοντας με την ιδιαίτερη φωνή του τους πόνους και τους πόθους μιας ολόκληρης εποχής. Σε 35 χρόνια δισκογραφίας, ο σπουδαίος Παγιουμτζής ηχογράφησε περί τα 250-300 τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών και άλλα 100 περίπου σε δίσκους των 45! Ήταν η αδιαμφισβήτητη φωνή των ρεμπετών…

Πρώτα χρόνια

strartosss1
Ο Στράτος Παγιουμτζής γεννιέται το 1904 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, αν και ανδρώθηκε στον Πειραιά, καθώς η φαμίλια εγκατέλειψε τη γενέτειρά της πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη πήραν τα τρία τους παιδιά (τον Στράτο και τις δυο αδερφές του) και αφού πέρασαν ένα διάστημα στη Μυτιλήνη, αποβιβάστηκαν το 1918 στο λιμάνι του Πειραιά με όνειρα για μια καλύτερη ζωή.
strartosss9
Ο μικρός Στράτος βγαίνει στη βιοπάλη αμέσως και δουλεύει με τον πατέρα του πότε ως ψαράς και πότε ως βαρκάρης (εκτελώντας τους ανεφοδιασμούς των καραβιών που έφταναν στο λιμάνι ως «γεμιτζής»). Παρά την καταραμένη φτώχεια και τον καθημερινό μόχθο, ο νεαρός είναι έξω καρδιά και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πιάνει το τραγούδι. Στην ανοιχτή θάλασσα, στην ψαραγορά, στην ταβέρνα άρχιζε να τραγουδά μόλις ερχόταν στα μεράκια και δεν θα αργούσε να ανακαλυφθεί από τη θρυλική πειραιώτικη παρέα του ρεμπέτικου…

Η «Τετράς του Πειραιώς»

strartosss5
Ήταν γύρω στο 1925 όταν η μελωδική φωνή του Στράτου θα τον φέρει δίπλα στον άρχοντα του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, με τον οποίο δεν θα γίνουν μόνο καρδιακοί φίλοι αλλά και συνεργάτες! Ο Στράτος ανεβαίνει δειλά δειλά στο πάλκο πλάι στον Μάρκο και γνωρίζεται έτσι πριν από το 1930 με τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου, ονόματα δηλαδή σαν του Δελιά, του Κηρομύτη, του Μπαγιαντέρα κ.λπ.
Εκεί στη στροφή της νέας δεκαετίας του 1930, ο Βαμβακάρης και οι άλλοι μεγάλοι του ρεμπέτικου αρχίζουν να παίζουν με τα μπουζούκια και τους μπαγλαμάδες τους παλιές επιτυχίες αλλά και δικά τους τραγούδια στα στέκια που ξεφυτρώνουν στη Δραπετσώνα και γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία. Καθοριστική στιγμή εδώ το 1931, όταν ιδρύθηκε η δισκογραφική Columbia και στα στούντιό της αρχίζουν να ηχογραφούν οι ογκόλιθοι του ρεμπέτικου πενταγράμμου!
strartosss4
Όπως είπαμε, η εμφάνιση στο Στράτου στη δισκογραφία έγινε στα τέλη του 1933 από σπόντα, όταν ο Μπάτης δεν μπορούσε να ηχογραφήσει (για «ειδικούς λόγους»!) τα τραγούδια του και την παρτίδα κλήθηκε να σώσει ο Παγιουμτζής, ο οποίος τραγουδά μάλιστα σαν τον Μπάτη τόσο το «Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο» («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα») όσο και το «Μάγκες Καραβοτσακισμένοι». Έτσι αποτυπώθηκε για πρώτη φορά η φωνή του Παγιουμτζή στο πικάπ, σαν alter ego του φοβερού και τρομερού Ζορζ Μπατέ!


Οργανοπαίχτες στη μυθικών σήμερα διαστάσεων ηχογράφηση ήταν ο Βαμβακάρης και ο Δελιάς. Η παρέα κόλλησε και από το καλοκαίρι του 1934 άρχισαν να παίζουν μαζί στην πειραιώτικη Μάντρα του Σαραντόπουλου, γεννώντας έτσι την πρώτη μπουζουξίδικη κομπανία. Υπεύθυνος για το όνομα ήταν ο σκανδαλιάρης Μπάτης, που τόσο λάτρευε την καθαρεύουσα και την ξενόφερτη γαλλική (απ’ όπου εξάλλου και το Ζορζ Μπατέ), γι’ αυτό και την είπε «Τετράς Ξακουστή του Πειραιώς».
strartosss8
Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς και Γιώργος Μπάτης γράφουν τραγούδια με το τσουβάλι, τα οποία ερμηνεύει η «φωνή» της κομπανίας, ο Στράτος, που έκανε μπαμ από μακριά για τα ερμηνευτικά του χαρίσματα και όλοι οι μεγάλοι του ρεμπέτικου τον ήθελαν τώρα να τραγουδά τις δημιουργίες τους.
strartosss6
Παρά το γεγονός ότι στην κομπανία τραγουδούν όλοι, ο Στράτος είναι ο βασικός τραγουδιστής. Όσο για τον τζουρά ή τον μπαγλαμά που κρατάει συνήθως στα λαϊκά πάλκα, είναι καθαρά διακοσμητικός! Ο ρόλος του ως οργανοπαίκτης είναι σχεδόν ανύπαρκτος και το όργανο το κράταγε για να μην ξενίζει το πειραιώτικο κοινό, που θεωρούσε ότι τραγουδιστής χωρίς όργανο δεν είχε θέση σε ρεμπέτικη ορχήστρα.
strartosss7
Η πρώτη αυτή ρεμπέτικη κομπανία που εμφανίστηκε επαγγελματικά σε κέντρο διασκέδασης ηχογράφησε τα πρώτα της τραγούδια την ίδια εποχή και ο Στράτος θα επιστρέψει σε άλλο ένα άσμα του Μπάτη, τους «Σφουγγαράδες» του 1935.


Παρά τη στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Μάρκο, τα δικά του τραγούδια θα τα πει από το 1936 και μετά, τουλάχιστον σε δίσκο, μιας και στα πάλκα ήταν αυτός που τα τραγουδούσε πάντα. Ο λόγος εδώ ήταν ο επίσης θρυλικός μαέστρος της Columbia, Σπύρος Περιστέρης, που επέμενε να ερμηνεύει ο Βαμβακάρης τα τραγούδια του στις ηχογραφήσεις, δημιουργώντας έτσι το εξής παράδοξο: στο λαϊκό πάλκο τα τραγούδια του Μάρκου να ερμηνεύονται από τον Στράτο και στη δισκογραφία από τον ίδιο τον Βαμβακάρη.
strartosss11
Όταν τον άφησε πάντως να πει δυο-τρία τραγουδάκια του Μάρκου, όπως τα «Γέρασες πια και δε σ’ αγαπώ», «Καραβοτσακίσματα» κ.ά., τότε πείστηκε ότι ο Στράτος ήταν η φωνή της παρέας!


Την ίδια εποχή θα πει και την «Αθηναίισα» του Δελιά, που θα κάνει τρελή επιτυχία, αλλά και τα «Μάγκες πιάστε τα βουνά» και «Τον άντρα σου και μένα» του τέταρτου μεγάλου της ξακουστής παρέας, καθιερώνοντας την Τετράδα του Πειραιά ως το πρώτο αμιγώς ρεμπέτικο συγκρότημα.
Στους δεκάδες των δίσκων που παίρνει μέρος, ο Στράτος συνηθίζει να χαιρετίζει τους συμμετέχοντες στην ηχογράφηση («Γεια σου Μάρκο με τα ωραία σου», «Γεια σου Ανέστο με τις πενιές σου», «Γεια σου Σπύρο μου με το μπουζουκάκι σου» κ.λπ.), δημιουργώντας μια μόδα που θα βρει διαχρονικούς μιμητές. Συχνά πυκνά, χαιρετίζει ακόμα και τον εαυτό του! («Γεια σου και σένα ρε Στράτο με τον τζουρά σου»).
strartosss14
Ο λόγος που το έκανε; Μα γιατί ήταν ο αμεσότερος τρόπος κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του ρεμπέτη! Η ακλόνητη απόδειξη του «εγώ παίζω εδώ» ώστε να μη χωρούν αμφιβολίες για την πατρότητα του κομματιού…


Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η φωνή του Παγιουμτζή είναι ήδη μύθος. Τώρα την αναζητούν όλοι, από τους μάγκες και τους νταήδες θαμώνες των χαμαιτυπείων μέχρι και τους συνθέτες, που περιμένουν ουρά για να τον καπαρώσουν να ερμηνεύσει τα νέα άσματά τους. Όλοι τον ξέρουν πια με το μικρό του όνομα (έτσι εμφανίζεται ακόμα και στις ετικέτες δίσκων!) και όλοι σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί του.
strartosss16
Από το 1935 μέχρι και τον πόλεμο, ο Παγιουμτζής ερμηνεύει Βαγγέλη Παπάζογλου, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Σπύρο Περιστέρη, Μανώλη Χιώτη (τον οποίο ανακάλυψε μάλιστα ο Στράτος), αλλά και τα μεγαλύτερα τραγούδια του Μπαγιαντέρα («Γυρνώ σαν Νυχτερίδα», «Χατζηκυριάκειο» κ.λπ.), του Σέμση, του Ογδοντάκη, του Παπαϊωάννουκ.ά.


 Με τη μυθική φωνή του και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του, ο Στράτος χρίζεται βάρδος του ρεμπέτικου και ηχογραφεί εκατοντάδες κομμάτια τόσο στην Columbia όσο και την Odeon. Γραμμοφωνεί επίσης τους περίφημους αμανέδες του με το γνώριμο εκφραστικό του ύφος αλλά και παραδοσιακά στιχάκια που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα για αιώνες, συνδυάζοντας δημοτικό τραγούδι και ανατολίτικη μικρασιατική μουσική.
strartosss18
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του Στράτου ήταν η πολύχρονη συνεργασία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη, τα τραγούδια του οποίου ερμήνευε σωρηδόν καθιερώνοντας έτσι τον πρωτοεμφανιζόμενο τρικαλινό συνθέτη. Τα μισά σχεδόν από τα 100 περίπου προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη τραγουδήθηκαν δισκογραφικά από τον Παγιουμτζή, ο οποίος έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εμπορική απήχηση των ασμάτων του νεαρού Τσιτσάνη.


Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος, ο Στράτος θα παντρευτεί το 1939 την εκλεκτή της καρδιάς του, μια κοπέλα από την Άνδρο (Ζωή Φούντου), με την οποία θα αποκτήσουν τρία παιδιά, αν και τα δυο του αγόρια θα πεθάνουν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής…

Μεταπολεμικά και τελευταία χρόνια

strartosss2
Μετά τον πόλεμο, ο Στράτος επιστρέφει στη δισκογραφία κανονικά και συνεχίζει τη συνεργασία με τους παλιότερους συνεργάτες του (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη κ.λπ.), την ίδια ώρα που δοκιμάζει τώρα τις πενιές της νεότερης γενιάς, όπως ο Απόστολος Καλδάρας («Πάνω σ’ ένα βράχο») και ο Γιώργος Μητσάκης («Μάγκας βγήκε για σεργιάνι»).


 Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 όμως και την άνοδο του αρχοντορεμπέτικου, η παλιά φουρνιά παίρνει την κατιούσα. Οι ρεμπέτες εξαφανίζονται μαγικά από τις δισκογραφικές και ο Στράτος είναι ένα από τα θύματα της εποχής. Αυτόν εξάλλου δεν τον συμπαθούσαν προσωπικά τα στελέχη των δισκογραφικών, καθώς ήταν φωνακλάς και αθυρόστομος και έμοιαζε τώρα με απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Δεν θα είναι όμως το τέλος του.
strartosss17
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι παλιοί επιστρέφουν μέσω των νέων συνθετών που εκτιμούν τη δουλειά τους και έχουν επιρροή στις δισκογραφικές. Ο Μπιθικώτσης αναβιώνει τον Βαμβακάρη και ο Ζαμπέτας κάνει το ίδιο για τον Παγιουμτζή, πατώντας πάνω στον τελικό λόγο που είχε στις εταιρίες. Ο Στράτος ηχογραφεί και πάλι προπολεμικά ρεμπέτικα του Τσιτσάνη και των άλλων παλιών, κυκλοφορώντας και ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα τραγούδια του, το «Μινόρε του Στράτου».


Περά από τη δισκογραφία, ο Παγιουμτζής επιστρέφει και στα ξενυχτάδικα, στα οποία είχε αδιάλειπτη παρουσία ακόμα και στον πόλεμο και την Κατοχή. Στη δεκαετία του 1960 θα ξανασυνεργαστεί με τον εδώ και 40 χρόνια φίλο του Μάρκο αλλά και όλη τη νεότερη φουρνιά των λαϊκών πια δημιουργών. Έτσι έμαθαν οι νεότεροι τον Στράτο και τους άλλους μεγάλους παλιούς του ρεμπέτικου πενταγράμμου μας.
strartosss10
Το μεγάλο όνειρο του Παγιουμτζή ήταν να πάει να τραγουδήσει στην Αμερική, αν και δεν του έβγαζαν διαβατήριο εξαιτίας μιας παλιάς καταδίκης (του 1937!) για χρήση χασίς, αδίκημα που τον είχε στείλει στην εξορία. Τον Οκτώβριο του 1971, τα κρατικά εμπόδια υπερπηδήθηκαν και ο Στράτος θα βρεθεί περιχαρής στη Νέα Υόρκη να τραγουδά σε μπουζουξίδικο ομογενούς («Σπηλιά»), αν και η μοίρα θα τον προλάβαινε: στις 16 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς έσβησε τραγουδώντας πάνω στο πάλκο.
strartosss12
Οι επίγειες περιπέτειές του δεν πήραν όμως τέλος, καθώς ο Παγιουμτζής ανήκε σε κείνη τη γενιά των ρεμπετών που έκαναν τους πάντες πλούσιους εκτός από τους εαυτούς τους. Κι έτσι χρειάστηκε να γίνει έρανος μεταξύ φίλων και συνεργατών για να επιστρέψει η σορός του στην Ελλάδα και να ενταφιαστεί τελικά με προσωπικά έξοδα του μεγάλου θαυμαστή του Γιώργου Ζαμπέτα.


Πριν φύγει από τον κόσμο, ο Παγιουμτζής ανέδειξε δημιουργούς με το τσουβάλι, άνοιξε διάπλατα τις δισκογραφικές πόρτες για άλλους τόσους και πρόλαβε να τραγουδήσει τόσα τραγούδια που οι περισσότεροι μόνο να ονειρεύονταν μπορούσαν.
Ο μεγαλύτερος ίσως τραγουδιστής της κλασικής εποχή του ρεμπέτικου θα ζει αιώνια μέσα από τα ανεξίτηλα τραγούδια που έστειλε στην κορυφή μέσω των αηδονιών που είχε στο λαρύγγι του…

http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2286228/o-megaliteros-vardos-tou-rempetikou-stratos-pagioumtzis

Προέλευση του μπουζουκιού – The origin of bouzouki

$
0
0
http://allcompanies.website/wp-content/uploads/2016/01/5c32f447ece6eb71cf494ddf5ca8aba5.jpg
photo: allcompanies.website

Το μπουζούκι ως μουσικό όργανο είναι ένα είδος μετεξέλιξης της αρχαιοελληνικής πανδούρας, συνεπώς η καταγωγή του είναι ελληνική. 

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε το αντίστοιχο όργανο το οποίο ήταν γνωστό με τις ονομασίες ”Πανδουρίδιον” ή αλλιώς και ”τρίχορδο” καθώς είχε τρεις χορδές.

Έντονη απόδειξη της πηγής αυτής είναι τα μάρμαρα της εποχής, με γνωστότερο αυτό της Μαντίνειας (4ος αιώνας π.Χ.), που σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, κι απεικονίζει το μυθικό αγώνα, μεταξύ Απόλλωνος και Μαρσύα, όπου η αρχαιοελληνική πανδούρα παίζεται από μια μούσα καθισμένη πάνω σε έναν βράχο.
Το όργανο αυτό πέρασε από τους αρχαίους Έλληνες στους Βυζαντινούς και επέζησε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα αμφισβητήθηκε και στη συνέχεια γνώρισε την άνθηση και την καταξίωση ως δημοφιλές λαικό όργανο.
Tabouras
Ταμπουράς
Πανδούρα
Πανδούρα,ένα αρχαίο
Ελληνικό μουσικό όργανο
Όσων αφορά την ετυμολογία της λέξης ”μπουζούκι” η επικρατέστερη άποψη είναι ότι προέρχεται από το επίθετο της τουρκικής γλώσσας ”bozuk” που σημαίνει ”χαλασμένος”.

Επίσης υπάρχει μία άποψη ότι προέρχεται από τη φράση ”bozuk duzen” που σημαίνει χαλασμένο κούρδισμα. Επίσης είναι πιθανόν η λέξη να προέρχεται από την περσική φράση ”tambur-e bozorg” που σημαίνει ”μεγάλος ταμπουράς”.

Ο όρος ”bozuk duzen” χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το πρωτόγονο και εκτός τόνου παίξιμο των αγροτικών λαουτοειδών της Ανατολικής Ανατολίας.

Στην πορεία πιστεύεται πως από τον όρο αυτό αποσπάστηκε το ”bozuk” για να υποδηλώσει το όργανο το οποίο ήταν ανεπαρκές για να παίξει τους διαφορετικούς ήχους/τρόπους της Ανατολής λόγο του κορδίσματός του ή ότι έπρεπε να αλλαχτεί το κούρδισμα (ντουζένι) για να επιτευχθεί αυτό.

Εν κατακλείδι από τα άνωθι συμπεραίνουμε πως το μπουζούκι ως μουσικό όργανο προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα ενώ η ονομασία του έχει τούρκικη προέλευση.

The origin of bouzouki

The bouzouki, as a musical instrument, is a derivative of the ancient Greek pandoura. Consequently, the origin is greek. In ancient Greece, its equivalent instrument was known as ” Pandouridion” or else ”threechord” as it had three chords.
A keen proof of this source are the statues of that time; the most well known was that of Madineia (4th century BC). It is displayed today at the National Archaeological Museum of Athens and shows the mythical battle between Apollo and Marsua, where the ancient Greek pandoura is played by a muse sitting on a rock.
That instrument passed from the ancient Greeks to Byzantines and survived during the Turkish occupation. It was not until the beginning of the 20th century that it became recognized as a popular folk instrument.

Tabouras
Tabouras
Πανδούρα
Pandoura,An ancient
 Greek instrument
As far as the etymology of the word ”bouzouki” is concerned, the most prevailing view is that it comes from the adjective ”buzuk” of the Turkish language and it means ”broken”.
Furthermore, there is an opinion that it comes from the phrase ”buzuk duzen”, which means ”broken tuning”. It is also possible that the word comes from the Persian phrase ”tambur-e bozorg”, which means ”big tabouras”. The term ”bozuk duzen” was initially used to describe the primitive and out of tone playing of the agricultural kind of lutes of Eastern Anatolia. After that, it was believed that this term was extracted from ”bozuk” in order to suggest that the instrument was insufficient to play different sounds/ ways of the East due to its tuning, or that its tuning (douzeni) had to be changed in order to be achieved.
Finally, it can be understood that the bouzouki comes from Ancient Greece, while its name has a turkish origin.

 ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ www.bouzoukigreek.com

http://www.bouzoukigreek.com/?p=2487

Πάτρα: Συναυλία με "Αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου"

$
0
0
Στις "Γραμμές Τέχνης"την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, στις 21.30
Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών θα παρουσιάσει “Αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου” στον κήπο του θεατρικού πολυχώρου “Γραμμές Τέχνης” την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, με ώρα έναρξης: 21.30.
Η επιμέλεια-διδασκαλία ανήκει στο μουσικό Σπύρο Δελέγκο καθηγητή του Ωδείου τηςΦιλαρμονικής.
Η νεοσύστατη - μόλις 4 μηνών - “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” απαρτίζεται από 28 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα), πιάνο και κρουστά.
Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην Αστική Λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β'Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαιωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του θεάτρου “Γραμμές Τέχνης”, στην οδό Μαιζώνος 271 και Καποδιστρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του χώρου είναι απαραίτητο να γίνονται κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6906569578.


thebest.gr logo          www.thebest.gr           thebest.gr logo

Σταύρος Κωνσταντίνου: Το τραγούδι που έγραψε για τον Παντελίδη (video)

$
0
0
Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα τραγούδι του Σταύρου Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος τραγουδιστής, έγραψε το τραγούδι για τον Παντελή Παντελίδη, με τους στίχους να συγκινούν τους θαυμαστές του.

Κλείσαν απόψε οι Άγγελοι, πρώτο τραπέζι πίστα,
Να ακούσουν ήθελαν κι αυτοί, αυτόν τον νέο Αρτίστα...
Για αγάπες που έχουνε χαθεί, έγραφε στο χαρτί του,
τα λόγια που τραγούδαγε βγαίναν απ'την ψύχη του...
Έμπαινε μέσα στην καρδιά, κάθε λογής ανρθώπου,
Του καθενού το πρόβλημα το έκανε δικό του...
Τραγούδια για τον πόνο τους, θα βάλει γαρνιτούρα,
γιατί και στον Παράδεισο, γουστάρουμε καψούρα...

Ένα βαρύ Ζειμπέκικο, στον Χάροντα χορεύει
και με τα χέρια ανοιχτα, από ψηλά μας βλέπει...
Γιαυτο κι απόψε ο Άρχοντας δεν θα 'ναι στο σανίδι,
τον ζήλεψαν οι Αγγελοι και θέλαν Παντελιδη...
Η μάνα του, του φωναζε: "Γυρνα παιδι μου πισω",
της είπε: "Μανα δεν μπορω Αγγέλους να λυπησω"...
Δυο λογια έχω για να πω λεβεντικα στον Χαρο,
Να παίξω θέλω και σ'αυτον τραγούδια που γουστάρω...
Έτσι απόψε έκανε ο Παντελης πρεμιέρα,
και τ'άστρα μες τον ουρανό, την νύχτα έκαναν μέρα...
Μια κιθαρα, δυο χορδες δώστε σ'αυτον τον μάγκα,
για να 'χει να σας τραγουδα, απο ψηλα για παντα...

Ένα βαρύ Ζειμπέκικο, στον Χάροντα χορεύει
και με τα χέρια ανοιχτα, από ψηλά μας βλέπει...
Γιαυτο κι απόψε ο Άρχοντας δεν θα 'ναι στο σανίδι,
τον ζήλεψαν οι Αγγελοι και θέλαν Παντελιδη...
Χωρις εσενα περασαν οι μηνες μα ακομα,
ποτε μου δεν καταλαβα, πώς βρεθηκες στο χωμα.

http://www.imhbusiness.com/images/NEWBANNERSFF/740x300reporteronline.jpg             Logo - Reporter



http://www.peoplegreece.com/wp-content/uploads/2016/04/01/Pantelis-Pantelidis.jpg
 


Θανάσης Πολυκανδριώτης: Δούλεψα πάρα πολύ και δεν μου αξίζει να ζω σε μια ανασφάλεια.

$
0
0
http://www.in.gr/25888858_thumbnail_THANASIS_2.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTYlMmYwNyUyZjAxJTJmMjU4ODg4NThfdGh1bWJuYWlsX3RoYW5hc2lzKzIuanBnJnc9ODMwJmg9NTUwJnN0PWZhbHNlJmJnPTAmY3I9ZmFsc2UmYXQ9MQ%3D%3D
Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016, ο μεγάλος μας συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Θανάσης Πολυκανδριώτης, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό λαϊκό πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης με τίτλο «Στους δρόμους του Στράτου με το μπουζούκι του Πολυκανδριώτη», την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Παρέα με την ορχήστρα του και έχοντας στο πλευρό του τον Άγγελο και τον Στέλιο Διονυσίου, θα παίξει τραγούδια που έγραψε τη δεκαετία του '80 για τον Στράτο Διονυσίου, κομμάτια που αγαπήθηκαν από το κοινό και παραμένουν διαχρονικά, όπως τα: Τα πήρες όλα, Τα βάσανά μου, Τα μάζεψα τα πράγματα, Και λέγε λέγε. Το ρεπερτόριο συμπληρώνουν μεγάλες επιτυχίες των Άκη Πάνου, Αντώνη Ρεπάνη, Μίμη Πλέσσα, Τάκη Σούκα, Χρήστου Νικολόπουλου καθώς και τραγούδια από τις προσωπικές δουλειές του Άγγελου και του Στέλιου Διονυσίου.

Κοιτάζοντας πίσω βλέπετε σπουδαίες συνεργασίες, σπουδαία τραγούδια, σπουδαίο έργο πάνω στη μουσική και το μπουζούκι. Κοιτάζοντας μπροστά, πώς είναι ο δρόμος;
Διαβάστε την συνέχεια στο: www.in.gr

Τα «Διαλεγμένα» της Φωτεινής Βελεσιώτου

$
0
0
Τα «Διαλεγμένα» της Φωτεινής Βελεσιώτου
(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Το διπλό cd με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας της ερμηνεύτριας στην Τεχνόπολη τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί το διπλό cd με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας της Φωτεινής Βελεσιώτου, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από 5.700 θεατές «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων στις 2 Σεπτεμβρίου 2015.

«Τα διαλεγμένα» είναι ο τίτλος του cd και τραγουδούν μαζί της ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Γιώτα Νέγκα και ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου. Συμμετέχουν παίζοντας πιάνο ο συνθέτης Μίνως Μάτσας και ακορντεόν ο συνθέτης Λάζαρος Σαμαράς.



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ www.ogdoo.gr

Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής..Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου

$
0
0

Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής
Η Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου στον κήπο του θεάτρου «Γραμμές Τέχνης» την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6Ιουλίου (ώρα έναρξης: 21.30). 
Η επιμέλεια-διδασκαλία ανήκει στο μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή του Ωδείου.
Η νεοσύστατη - μόλις 4 μηνών - Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής απαρτίζεται από 28 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα), τσέλο, πιάνο, ακορντεόν και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην Αστική Λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.
Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. 
Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες «εστουδιαντίνες», ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β` Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του θεάτρου «Γραμμές Τέχνης», Μαιζώνος 271, με ελεύθερη είσοδο. 
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας είναι απαραίτητο να γίνονται κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6906569578.
 
http://pelop.gr/?page=article&srv=14&DocID=295129

String Demons-Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Vamvakaris)

Τριήμερο ρεμπέτικο φεστιβάλ στον Άγιο Λαυρέντιο, στο Πήλιο, με συμμετοχές Τσαλιγοπούλου και Μυστακίδη!

$
0
0

Ένα τριήμερο φεστιβάλ θα απολαύσουν οι φίλοι του ρεμπέτικου στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου παρέα με τις Αψιλίες σε ένα αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα, ο Δημήτρης Μυστακίδης με το Εσπεράντο και τα ρεμπέτικα της κιθάρας, οι Ρεμπετιέν σε ένα ταξίδι από τη Σμύρνη στον Πειραιά και από το χθες στο σήμερα, το κατανυκτικό Ψιθυρίζοντας το Ρεμπέτικο των Ευγένιου Βούλγαρη και Δημήτρη Μυστακίδη, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμυρού με προπολεμικό και μεταπολεμικό ρεπερτόριο, αλλά και ο μερακλής ρεμπέτης Γιοβάν του Bufos Puppet Theatreθα μεταφέρουν για τρεις ημέρες τη μοναδική ατμόσφαιρα του ρεμπέτικου στο βουνό των Κενταύρων.

Ο πανέμορφος Άγιος Λαυρέντιος, το Μουσικό Χωριό της χώρας κι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Πηλίου με τα γραφικά πηλιορείτικα καλντερίμια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, την πυκνή βλάστηση και τα αιωνόβια πλατάνια θα αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για να ακουστούν οι δημιουργίες των μεγάλων συνθετών και στιχουργών του πρώιμου, σμυρναίικου, προπολεμικού και μεταπολεμικού ρεμπέτικου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

MusicCorner.grMusicCorner.gr
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/7
Πλατεία Χατζίνη, ώρα έναρξης 21:00
ΨΙΘΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης
ΓΙΟΒΑΝ
παράσταση κουκλοθέατρου από το Bufos Puppet Theatre
ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ, Τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας
με τον Δημήτρη Μυστακίδη
και τους Γιώργο Τσαλαμπούνη, Δημήτρη Παππά, Ιφιγένεια Ιωάννου
Είσοδος: 10€
mystakidis_live_2013_11_13
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/7
Πλατεία Χατζίνη, ώρα έναρξης 21:00
ΡΕΜΠΕΤΙΕΝ
Αυγερινή Γάτση, Γιάννης Ζαρίας, Κωστής Κωστάκης, Φώτης Βεργόπουλος
ΑΨΙΛΙΕΣ & ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα
Ευγένιος Βούλγαρης, Απόστολος Τσαρδάκας, Δημήτρης Μυστακίδης
Είσοδος: 10€
tsaligopoulou_live_2015_12_001
ΚΥΡΙΑΚΗ 31/7
Κεντρική πλατεία, ώρα έναρξης 13:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ (ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ)
με επιλεγμένα προπολεμικά και μεταπολεμικά ρεμπέτικα
και επιτόπιες συμπράξεις μουσικώνγια τη λήξη του τριημέρου!
Είσοδος: Δωρεάν
Διοργάνωση: Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου
Οργάνωση παραγωγής: Fishbowl Music Tank
Με την υποστήριξη των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.
Πληροφορίες:
Εισιτήρια διατίθενται στην είσοδο της πλατείας Χατζίνη μία ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών.
Πρόσβαση:
Φτάνοντας στον Βόλο, διασχίζετε την πόλη οδηγώντας παραλιακά προς την Αγριά. Μόλις 2χλμ. μετά την Αγριά (ή 9χλμ. από το κέντρο του Βόλου) στρίβετε αριστερά, ακολουθώντας τις ταμπέλες για Άγιο Λαυρέντιο. Σε 10χλμ φτάνετε στο χωριό.
Διαμονή:
Ο Άγιος Λαυρέντιος διαθέτει πληθώρα παραδοσιακών καταλυμάτων. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

MusicCorner.grMusicCorner.gr
Viewing all 1577 articles
Browse latest View live