Quantcast
Channel: Το Ρεμπέτικο Τραγούδι
Viewing all 1577 articles
Browse latest View live

Οι μόρτες, οι μάγκες, ο Κουτσαβάκης και ο Μπαϊρακτάρης..

$
0
0
photo: staxtes.com

Πάνε, πια, πάρα πολλά χρόνια, αφ'ότου ο Πειραιάς έπαψε  νάχει  μάγκες. Η ιστορία τους σταμάτησε  στα 1940 με 1950, χωρίς οι τελευταίοι εκπρόσωποι του είδους να έχουν την αίγλη των πρώτων, έστω αν η «βασιλεία» τους κράτησε πάνω από 100 χρόνια. Όλα, βλέπετε, εκφυλίζονται!

Πολλοί συγχέουν το «μόρτης» με το «μάγκας». Το όνο­μα «μόρτυς», όμως, βγαίνει από την Ιταλική λέξη «μόρτο» που σημαίνει θάνατος. Όταν, τον Μεσαίωνα, είχε πέσει στην Ευρώπη το «μαύρο θανατικό», δηλαδή η χο­λέρα, στη Φλωρεντία, που εί­χε και τα περισσότερα θύμα­τα, δεν υπήρχαν πια νεκροθά­φτες για να θάψουν τους πε­θαμένους.
Οι πλούσιοι κάτοι­κοι της πόλεως τότε, για να μην αφήνουν  τους νεκρούς τους στους δρόμους πλήρωναν με­γάλα ποσά σ'αυτούς που θα τους έθαβαν.  Ετσι, όλα τ'αποβράσματα της κοινωνίας, βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν.

Σχημάτισαν, λοιπόν,  διάφορες ομάδες, που   τις ονόμασαν «μορταρίες»  και α­νελάμβαναν να   θάβουν     τους πεθαμένους   Κι'  από  τότε η λέξη σήμαινε κακοποιό και α­λήτη, ενώ στην εποχή μας α­κούγεται συχνά, χωρίς να σοκάρει,    και σημαίνει  έξυπνος, πονηρός!..

Αντίθετα, η λέξη «μάγκας» έχει την προέλευση της στα η­ρωικά ελληνικά χρόνια. Κα­τά την εποχή του απελευθερω­τικού μας Αγώνα  οι στρατολογούμενοι από τους οπλαρχηγούς,, διαιρούντο σε δυο ενωματίες. Κάθε ενωματία ονομαζόταν «Μάγκα» και ο αρ­χηγός της «Μάγκατζης». Ήταν τιμή και δόξα, λοιπόν, να είσαι Μάγκας ή να ανήκεις στους Μάγκες. Ξαφνικά, όμως, συνέβησαν τα γεγονότα που έδωσαν κα­κή σημασία στη λέξη: Στις 7 Δεκεμβρίου 1831, οι πληρε­ξούσιοι της «εν Αργει  Εθνι­κής Συνελεύσεως», ήρθαν στα χέρια και χωρίστηκαν σε δυο κόμματα. Ο Ιωάννης Κωλέτης, τότε, ακολουθούμενος α­πό πολλούς πληρεξουσίους και οπλαρχηγούς Στερεοελλαδίτες, άρχισε να στρατολογεί οπλοφόρους για να πάει στο Ναύπλιο να καθαιρέσει  τον Αυγουστίνο Καποδίστρια. που, μετά τη δολοφονία του αδελφού του, είχε αναγνωρισθεί από το αντίθετο κόμμα, Κυ­βερνήτης της Ελλάδος.

Ο Κωλέτης στρατολογού­σε κάθε άτακτο στοιχείο κι'έτσι δημιούργησε ένα μπουλούκι από κακοποιούς, που  έκα­ναν τόσες αταξίες και κλε­ψιές, ώστε οι άλλοι Μάγκες των διαφόρων οπλαρχηγών  ονόμασαν - κατ'ευφημισμό — τους Μάγκες του Κωλέτη «Μοσχομάγκες»,  αντί Βρωμομάγκες. Ετσι, όλοι οι οπα­δοί του Κωλετικού  κόμματος πήραν τ'όνομα Μοσχαμάγκες και το κόμμα του Μοσχομαγκιτικό.

Με τον καιρό όταν στα 1843, ο Κωλέτης σχημάτισε Κυβέρνηση, μάγκες και μοσχομάγκες ονομάστηκαν ό­λα τα χαμίνια που εύρισκαν άσυλο στα διάφορα υπόγεια, και στους «τεκέδες».

Υπήρχαν, λοιπόν, τριών λο­γιών ……..κακοποιοί την εποχή ε­κείνη : οι Μόρτες, οι Μάγκες και οι Μοσχομάγκες.


Λίγο αρ­γότερα, προστέθηκαν σ'αυ­τούς οι Νταήδες και οι Αντάμηδες, που ήταν, όμως, πα­ρακλάδια των πρώτων. Οι τελευταίοι έκαναν δικό τους «σινάφι» που τρομοκρατούσαν τα «πέριξ» με κλεψιές……μαχαιρώματα και φόνους καιμμιά φορά. Για να περάσει κανείς βράδυ από τις γειτονιές τους (Δραπετσώνα, Χατζηκυριάκειο, Καμίνια) — αν δεν ήταν κάτοικος της συνοικίας— έπρεπε να πληρώσει τον απα­ραίτητο φόρο.
Αν ήταν φτωχαδάκι, περιορίζονταν μόνο στην καπνοσακούλα του.  Αν καταλάβαιναν, όμως, ότι τόλεγε  η τσέπη του δεν του άφηναν τίποτα.
Του έπαιρναν πορτοφόλι, ρολόϊ, αλυσίδα, μπαστούνι καπέλο και ακό­μα σακάκι, παντελόνι και παπούτσια. Όλο αυτό το «πλιάτσικο» το εύρισκες την επομένη  στα παλιατζίδικα, να πουλιέται σε «τιμή ευκαι­ρίας» !

 Όλοι αυτοί εχρησιμοποιούντο από τα διάφορα κόμματα ως μπράβοι  και τραμπούκοι. Φορούσαν ειδική περιβολή, μαύρο στενό παντελόνι, μεσάτο σακάκι, που περνούσαν μόνο το ένα του μανίκι, κόκκινο ζωνάρι, που άφηναν τη  μια του άκρη να σέρνεται, πολύ μυτερό μποτίνι με κουμπιά στο πλάϊ και ψηλό τακούνι, σκληρό «καβουράκι» πάνω σε λαδωμένες αφέλειες και μπαρμπέτες, χοντρό δαχτυλίδι από  ασήμι με νεκροκεφαλή στη μέση και κομπολόΐ.


Μερικοί έβαζαν και σκουλαρίκι στο αριστερό τους αυτί.  Κάτι που κάνουν και σήμερα 2009 πολλοί άνδρες. Ακόμα και το βάδισμά τους ήταν ιδιόρρυθμο: Έκαναν μικρά και πηδηχτά βήματα κι'έγερναν ολόκληροι από το δεξιό πλευρό. Όσο δε πιο βραχνή ήταν η  φωνή τους, τό­σο και πιο «σκληροί» άντρες εθεωρούντο.

Τα πραγματικά τους ονόμα­τα είχαν εξαφανισθεί. Όλοι είχαν παρατσούκλια: Ο Βρα­χνός, ο Αράπης,, ο Αγγινάρας, ο Μάπας, ο Κεφτές, ο Στραβαρίδας, ο Χηρογιός, ο Μαχαιράκιας, ο Σουγιάς και άλλα.

Ο   ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΣ

Από τους πιο ονομαστούς  μάγκες του Πειραιά ήταν ο Δημήτρης Κουτσαβάκης. Γεννήθηκε από πατέρα μάγκα και αργότερα έγινε βαρκάρης. Ό Κουτσαβάκης ήταν πασίγνωστος στον Πειραιά και τον έτρεμαν όλα τα λι­μάνια της περιοχής.

Τον Απρίλιο του 1864  κατετάγη στο  Ιππικό, με τον Διονύση Διονυσιάδη αργότερα ιδρυτή του ομώνυμο Θεάτρου,  τον επιλεγόμενο «το παιδί της χήρας».

Έτσι, ο Κουτσαβάκης, ιππεύς τώρα του Στρατού, έγινε αρχηγός παρέας αποτελού­μενης από τον Διονυσιάδη. τον Μπεκάτσα, τον Αϊβαλιώτη. τον Γκράβιζα και τον Ψαρώνη, που κατέβαιναν κάθε τόσο στην Αγορά και στις συνοικίες κι'έσπαζαν στο ξύ­λο τους πρώην... συναδέλ­φους τους!

Η αστυνομία τους υποβοηθούσε ή μάλλον  έκανε τα στραβά μάτια. Κατά τα άλ­λα, ήταν καλοί στρατιώτες, ντυμένοι πάντα καθαρά και κομψά, πειθαρχικότατοι στους ανωτέρους τους κι'όταν δεν είχαν υπηρεσία, πήγαιναν στις διάφορες μικροταβέρνες, έ­πιναν τη ρετσίνα τους κι'έ­λεγαν τα τραγουδάκια τους.

 Ό Κουτσαβάκης είχε περίφημη φωνή κι'έπαιζε θαυμά­σια κιθάρα. "Οταν τραγου­δούσε, σώπαιναν όλοι για ν'ακούσουν την «κελαϊδίστρα» του. Στις γειτονιές μισάνοι­γαν τα «γρυλιά» των παραθύ­ρων κι'οι κοπέλες αναστέ­ναζαν.

Οταν απολύθηκε από το Στρατό, ο Κουτσαβάκης, έγινε βαρκάρης, παντρεύτηκε κι'έ­κανε παιδιά, που τα σπούδα­σε. Πέθανε γέρος και φτωχός στον Πειραιά. Οι συνάδελφοί του, βαρκάρηδες, τον έθαψαν με συνεισφορά. Άφησε, όμως, κληρονομιά περίβλεπτη... Το όνομά του σε όλους τους ψευτοπαλληκαράδες του μέλλον­τος ενώ αυτός, τουλάχιστον, είχε καρδιά...
Στο μπαρ "ΜΑΡΚΟΣ"στα ΆσπραΧώματα Παλαιάς Κοκκινιάς,
Στράτος, Μάρκος, Μπάτης,  Δεληάς, η κομπανία  "ΤΕΤΡΑΣ".
Οι τελευταίοι μάγκες του Πειραιά, ήταν κυρίως όσοι έπιασαν στα χέρια τους το «μπουζούκι»: Ο Βαμβακάρης, ο Μπάτης, ο Κερομύτης, ο Γκόγκος, ο Παναγιώτης Τούντας,ο Σ. Περιστέρης,  ο Ανέστης Δελιάς, ο Παπαιωάννου  και  τόσοι άλλοι. Αλλά  αυτοί ήταν αριστοκράτες μάγκες. Γι'αυτό ίσως και η «μαγκιά»,  με την παλιά  της έννοια, εκφυλίστηκε!

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

DimitriosBairaktaris.jpg
O Δημήτρης Mπαϊρακτάρης αξιωματικός του Στρατού διορίστηκε από τον  Xαρίλαο Tρικούπη, διευθυντής της αστυνομίας για να καθαρίσει την Aθήνα από τα κακοποιά στοιχεία. Oι Aθηναίοι του 1890 στέναζαν από τους τραμπούκους, τους μάγκες, τους ληστές αλλά και τους γραφικούς…… «κουτσαβάκηδες» που είχαν το άντρο τους στη συνοικία του Ψυρρή, όπου κανείς δεν τολμούσε να μπει. Oύτε κι αυτή η αστυνομία!
Αλλά ο Mπαϊρακτάρης με τον βούρδουλα στο χέρι και μερικούς αστυφύλακες τσάκισε τους κακοποιούς μέσα στο άντρο τους.
Tους έκοβε το μανίκι, που δεν φορούσαν ποτέ για να χειρίζονται με ευκολία το μαχαίρι, ψαλίδιζε τις μύτες των παπουτσιών αλλά και το μισό μουστάκι. Aυτό ανάγκαζε τους μάγκες κουτσαβάκηδες να εξαφανιστούν από την πιάτσα για μεγάλο διάστημα έως ότου μεγαλώσει το μουστάκι.

Κατά τους Oλυμπιακούς του 1896 έφερε τους κλέφτες πορτοφολάδες στο φιλότιμο και δεν έγινε καμιά κλοπή για να μην ρεζιλευτεί η Eλλάδα. Tους έκανε αστυνόμους και κυνηγούσαν τους ξένους πορτοφολάδες!

O Mπαϊρακτάρης ηταν τολμηρός, δίκαιος και σκληρός, άνθρωπος του καθήκοντος. Xαστούκισε μάλιστα έναν κομματάρχη του Tρικούπη όταν του ζήτησε να βγάλει από το κρατητήριο κάποιον εγκληματία που ήταν του κόμματος.
Στα «Παρκερικά» ξυλοκόπησε δυο Άγγλουςναύτες και τους πέταξε στη θάλασσα γιατί πείραξαν μια Eλληνίδα. Εκείνος έπεισε τον Tρικούπη να ψηφίσει το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων.

Eξιχνίασε με πρωτότυπο τρόπο πολλά  εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Aθήνα, και  συνέβαλε  στην αντιμετώπιση των γυμνιστών στο Φάληρο. 
                                                                      
Βασίλης  Κουτουζής
Δημοσιογράφος ερευνητής

http://www.koutouzis.gr/mortes-magkes.htm 

Σταύρος Κουγιουμτζής 1932 – 2005

$
0
0
http://www.sgt.gr/_repository/1/images/Kougioumtzis_03.jpg
Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005.

Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Με το χώρο της μουσικής ήρθε σε επαφή σε ηλικία 15 ετών, οπότε κι άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο τραγούδι του το έγραψε το 1960. Ήταν το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετείχε ένα χρόνο αργότερα στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη. Ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά.

Το 1966 μπήκε δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας τη μουσική για το έργο του Γιώργου Θεμελή «Το ταξίδι», το οποίο ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα κι άρχισε μια μεγάλη συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλατζή και τη Βίκυ Μοσχολιού. Αυτή την περίοδο έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου: «Κάπου νυχτώνει», «Πού ’ναι τα χρόνια», «Όλα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς».

Αν και εξαιρετικός στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς (Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλο) και ποιητές (Γ, Θέμελης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Βάρναλης), δημιουργώντας για περισσότερο από 30 χρόνια κλασσικά λαϊκά τραγούδια, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο.

Ακολούθησε μια ηθελημένη σιωπή 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη γενέτειρα του. Κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα, επανήλθε το 1998, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Νταλάρα, την Αιμ. Κουγουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005.
Φωτο:  www.sgt.gr/gre

Ρεμπέτικη βραδιά αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες..

$
0
0
Ρεμπέτικη βραδιά αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες
Συμμετέχουν περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες του ρεμπέτικου με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η μουσική συλλογικότητα «SOLIDARebetika» σε συνεργασία με το Ίλιον Plus διοργανώνουν, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού), μουσική βραδιά με την ευγενική συμμετοχή περισσότερων από 50 καλλιτεχνών του ρεμπέτικου, με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Η είσοδος στη συναυλία θα είναι δωρεάν και όσοι παρευρεθούν (κοινό και καλλιτέχνες), αντί εισιτηρίου, παρακαλούνται να φέρουν τρόφιμα ή άλλα είδη από την ακόλουθη λίστα.

Παρακαλούμε πολύ να τα έχετε χωρίσει στις ακόλουθες 4 κατηγορίες ώστε να διευκολυνθεί η διαλογή και διανομή τους:

1. Ρουχισμός & εφόδια

Sleeping bags
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Σακούλες απορριμμάτων
Καθαριστικά (σκούπες & φαράσια)
Πλαστικά πιάτα & ποτήρια
Αλουμινένια σκαφάκια φαγητού
Πλαστικά μαχαιροπήρουνα
Χαρτοπετσέτες
Γραφική ύλη
Μαρκαδόρους
Ξυλομπογιές
Κηρομπογιές
Χαρτί Α4
Μπαλόνια
http://1.bp.blogspot.com/-AfqrGKjSk6I/TZOL_hFG-8I/AAAAAAAADD8/QtT3wghg6Sk/s1600/ogdoo.jpg

2. Τρόφιμα


Εβαπορέ γάλα
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια και κουτιά (μεγάλες συσκευασίες)
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Σπαγγέτι
Κριθαράκι
Όσπρια
http://1.bp.blogspot.com/-AfqrGKjSk6I/TZOL_hFG-8I/AAAAAAAADD8/QtT3wghg6Sk/s1600/ogdoo.jpg

3. Είδη προσωπικής υγιεινής


Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό
Αντισηπτικά
http://1.bp.blogspot.com/-AfqrGKjSk6I/TZOL_hFG-8I/AAAAAAAADD8/QtT3wghg6Sk/s1600/ogdoo.jpg

4. Φάρμακα


Παιδικά Depon
Tobrex
Otrivin
Γάντια μιας χρήσης
Αντιδιαρροικά σιρόπια για παιδιά-ενήλικες
Γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων
Σπασμολυτικά ενηλίκων
Αντιεμετικά, σιρόπια –ταμπλέτες
Ουρολοιμώξεις ταμπλέτες
Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντισηπτικά χεριών
Καραμέλες για το λαιμό
Κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα
Voltaren κρέμα
Βιταμίνες
Aerolin
Φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες
Φυσικά δάκρυα
Γλωσσοπίεστρα
Σύριγγες 10ml
Claripen για παιδιά και ενήλικες
Αυτοκόλλητα ράμματα
Αλοιφή για αιμορροΐδες
Κορτιζονούχα εισπνεόμενα
Soldesanil
Fucidin γάζες
Αλοιφή συγκάματος

- ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ εκτός από τα αναφερόμενα!
- ΟΧΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ (εκτός από καινούργια αθλητικά με ΕΜΦΑΝΕΣ το νούμερο ή σε πολύ καλή κατάσταση)
- Όχι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα
- ΟΧΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ! ΟΧΙ ΧΟΙΡΙΝΟ!
http://1.bp.blogspot.com/-AfqrGKjSk6I/TZOL_hFG-8I/AAAAAAAADD8/QtT3wghg6Sk/s1600/ogdoo.jpg

Συμμετέχουν οι:

Αινίτης Αντώνης
Γκικοπούλου Ράνια
Δανέλης Άθως
Δημάκης Πάνος
Δημητριανάκης Μανώλης
Δουμουλιάκας Κώστας
Εσαμπαλίδη Σταυρούλα
Ευαγγέλου Γιάννης
Ιακωβίδης Αγάθωνας
Καλατζής Κώστας
Καμπουράκης Αλέξανδρος
Καραχάλιου Κωνσταντίνα
Καρύδα Στέλλα
Κετιμέ Αρετή
KOMPANÍA (Σ. Παπατραγιάννης, Ι. Καραπατάκη, Ν. Πρωτόπαπας, Θ. Πετρόπουλος, Δ. Γκίνης)
Κοντογιάννης Γιάννης
Κορακάκης Βασίλης
Κουρούση Ντένια
ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ (Γ. Τσιαντής, Ν. Τριήρης, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Χαραλαμπάκης, Β. Χαλάς)
Λεμπέσης Γιάννης
Μαργιόλα Ανατολή
Μηταράκης Δημήτρης
ΜΠΑΜ (Θ. Αθανασίου, Χ. Τσαλπαρά, Γ. Σμαριανάκης)
Μπούνα Αντιγόνη
Ξένου Εύα
Ξηντάρης Αντώνης & Θοδωρής
Πατράς Σπύρος
ΡΕΜΠΕΤΙΕΝ (Φ. Βεργόπουλος, Α. Γάτση, Κ. Κωστάκης, Γ. Ζαρρίας)
ΡΕΜΠΕΤΟΚΑΦΕΝΕΣ (Μ. Καλοζούμη, Τ. Κακλαμάνης, Γ. Μιχελινάκης, Ι. Τζαμτζής)
Ρέππας Δημήτρης
Σκούτας Βασίλης
Στογιώργης Γιώργος
Τσιρίδου Κατερίνα
Τσιφτσή Βασιλική
Τσόγκας Σωτήρης
Χρυσανθίδης Μίλτος

*Η διανομή των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει με τη βοήθεια του «Ξεκινήματος» (Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση).

Ημερομηνία: 21 Μαρτίου 2016
Ώρα έναρξης 19:30

Ίλιον Plus
Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8824383, 6983 600 510

Επικοινωνήστε με το «SOLIDARebetika»: solidarebetika@yahoo.gr

http://1.bp.blogspot.com/-AfqrGKjSk6I/TZOL_hFG-8I/AAAAAAAADD8/QtT3wghg6Sk/s1600/ogdoo.jpg

«ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ» οι λαικορεμπέτες...

$
0
0
https://i.ytimg.com/vi/C2gfY5J6adM/hqdefault.jpg
Το συγκρότημα «ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ» αποτελούν οι:
Νικόλας Τριήρης -Τρίχορδο μπουζούκι
Γιάννης Τσιαντής -Τρίχορδο μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμάς, τραγούδι
Γιάννης Χαραλαμπάκης -Τρίχορδο μπουζούκι, λαούτο, τραγούδι
Φώτης Τσορανίδης - Κιθάρα, κόρνο, τραγούδι
Κώστας Βλαχόπουλος - Φυσαρμόνικα
Βαγγέλης Χαλάς - Βιολί
Θοδωρής Μαραϊδώνης - Κοντραμπάσο
Σπύρος Μαυροδημητράκης - Κρουστά
Τζέλα Κουπετώρη -- Τραγούδι

Λαβύρυθμος - Γιάννης Ντουνιάς ''Τα δυο κιτάπια'' 
(Γ. Χαραλαμπάκης / Τ.Κακλαμάνης)
Τραγούδι: Γιάννης Ντουνιάς
Μουσική: Γιάννης Χαραλαμπάκης
Στίχοι: Τάσος Κακλαμάνης
Μπουζούκια: Νικόλας Τριήρης, Γιάννης Χαραλαμπάκης
Ακουστική κιθάρα: Χάρης Αλεξάκης
Ακορντεόν: Δημήτρης Παπαδάμης
Κόντρα Μπάσο: Θοδωρής Μαραϊδώνης
Μπαγλαμάς: Γιάννης Χαραλαμπάκης
Κρουστά: Σπύρος Μαυροδημητράκης


Σαν απόκληρος γυρίζω
Μουσική - στίχοι Βασίλης Τσιτσάνης


Μπουζούκι : Γιάννης Χαραλαμπάκης
Μπουζούκι : Νικόλας Τριήρης
Μπουζούκι : Γιάννης Τσιαντής
Κιθάρα-Τραγούδι : Φώτης Τσορανίδης
Φυσαρμόνικα : Κώστας Βλαχόπουλος
Βιολί : Βαγγέλης Χαλάς
Kahon : Σπύρος Μαυροδημητράκης
 
 
Λεκανοπέδιο - Γιάννης Χαραλαμπάκης - Λαβύρυθμος
 
Μουσική: Γιάννης Τσιαντής
Στίχοι: Mπάρλας Χαράλαμπος
από το CD Ζωή απ΄το παράθυρο
www.odemusicpro.gr (p) & (c) 2015
 
 
Λαβύρυθμος & Ρεμπετοκαφενές ( Το οργανάκι - Live ) 

Το οργανάκι
Στίχοι: Γιώργος Μητσάκης
Μουσική: Γιώργος Μητσάκης
Πρώτη εκτέλεση: Στράτος Παγιουμτζής - Έτος ηχογρ. 1947

Το συγκρότημα «ΡΕΜΠΕΤΟΚΑΦΕΝΕΣ ΑΙΓΑΛΕΩ»αποτελούν οι:
Τάσος Κακλαμάνης - Τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
Μάρα Καλοζούμη - Τραγούδι
Γιώργος Μιχελινάκης - Κιθάρα, τραγούδι
Μιχάλης Σασός - Μπαγλαμάς, Λάφτα, τραγούδι
Ιορδάνης Τζαμτζής - Ακορντεόν, τραγούδι


Το συγκρότημα «ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ»αποτελούν οι:
Νικόλας Τριήρης -Τρίχορδο μπουζούκι
Γιάννης Τσιαντής -Τρίχορδο μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμάς, τραγούδι
Γιάννης Χαραλαμπάκης -Τρίχορδο μπουζούκι, λαούτο, τραγούδι
Φώτης Τσορανίδης - Κιθάρα, κόρνο, τραγούδι
Κώστας Βλαχόπουλος - Φυσαρμόνικα
Βαγγέλης Χαλάς - Βιολί
Θοδωρής Μαραϊδώνης - Κοντραμπάσο
Σπύρος Μαυροδημητράκης - Κρουστά
Τζέλα Κουπετώρη -- Τραγούδι

 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (1923 – 1940)

$
0
0

 
Μετά την καταστροφή του 1922, περίπου 1.200.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Το προσφυγικό αυτό δυναμικό, εγκαταστάθηκε τόσο στο αστικό, όσο και στο αγροτικό στοιχείο της χώρας. 
Οι ήδη αυτοί καταπονημένοι άνθρωποι, δέχτηκαν πίεση και την προκατάληψη των αυτοχθόνων και ο αγώνας για την επιβίωση τους ήταν έτσι ακόμα πιο δύσκολος.
Οι πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους τότε Έλληνες, ήταν πιο ανοιχτοί, πιο κοινωνικοί, και η διασκέδαση τους περιλάμβανε όλα τα μέλη της οικογένειας τους. Γενικά, μπορούμε να πούμε, ότι ήταν συνηθισμένοι σε ένα πιο κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής. Για να μπορούν να διασκεδάζουν και να παίζουν την μουσική τους άνοιγαν τα δικά τους μαγαζιά. Ένας άλλος τρόπος διασκέδασης και συγχρόνως μια ανατολίτικη συνήθεια, ήταν να πηγαίνουν συχνά στους τεκέδες για να καπνίσουν, εκεί άκουγαν την μουσική και τα τραγούδια του μάγκα και του ρεμπέτικου.

Το στυλ του τραγουδιού που άρχισε να διαδίδεται σιγά – σιγά ήταν το λαϊκό. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν και ακόμα χρησιμοποιούνται είναι το μπουζούκι το μπαγλαμαδάκι, η κιθάρα, το ούτι, το σαντούρι, το ακορντεόν, το τουμπερλέκι και ακόμα και το βιολί που χορδιζόταν διαφορετικά, φυσικά πάντα με την συνοδεία μιας ανθρώπινης φωνής.
Πολλοί από αυτούς άρχισαν πάρε δώσε με τους μάγκες, χωρίς να πούμε πως ήταν η πλειοψηφία από αυτούς. Τα αποτελέσματα αυτής της αμοιβαίας επίδρασης μεταξύ δυο ειδών τραγουδιού (μικρασιάτικου και ρεμπέτικου), διασκέδασης και αντίληψης για την ζωή θα γίνονταν σιγά – σιγά αισθητά στην αλλαγή του ύφους των τραγουδιών, των μουσικών που τα δημιουργούσαν και του κόσμου που τα άκουγε και εκφραζόταν μέσα από αυτά.
Η περίοδος του μεσοπολέμου είναι η κλασική περίοδος. Στην περίοδο αυτή κυριαρχεί κυρίως το πειραιώτικο στυλ με κυριότερο εκφραστή τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Παράλληλα, αρχίζουν να γράφουν ρεμπέτικα και οι Σμυρνιοί συνθέτες. Ο Βαγγέλης Παπάζογλου, μαζί με τον Παναγιώτη Τούντα (‘’η Προσφυγοπούλα’’ ), τον Σπύρο Περιστέρη, τον Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό, τον Γιάννη Δραγάτση ή Ογδοντάκη και τον Σταύρο Παντελίδη είναι οι κυριότεροι συνθέτες που μεταφυτεύουν το μικρασιάτικο δημοτικό και αστικό λαϊκό τραγούδι στη δισκογραφία της κυρίως Ελλάδας στα χρόνια της προσφυγιάς. Στα τραγούδια τους συμπυκνώνεται ο καημός και η νοσταλγία μιας γενιάς, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
«Για σκέψου», έλεγε η Αγγ. Παπάζογλου «από τρεις πιάτσες καφενεία οργανοπαίχτες που είχε η Σμύρνη κι ήτανε σα μυρμηγκοφωλιές, σαν τα μελίσσια όλη μέρα, πόσοι γλυτώσανε νομίζεις από τη σφαγή και την καταστροφή; Όποιον και να θυμηθώ, χαμένος είναι, σφαγμένος είναι, όμηρος πέθανε, αιχμάλωτος “πόμεινε και δεν τον ξανάδε πια κανείς. Μονάχα από τσι παιχνιδιατόροι γλύτωσε ο ένας στους πενήντα!…Ολοι αυτοί ύστερα μαζευτήκανε στην Κοκκινιά.

http://cdn.altsantiri.gr/wp-content/uploads/2015/11/c67c07232fa9779491f715f580a9981d.jpg
altsantiri.gr
Όλα τ” άλλα τα “χαμε χάσει, το τραγούδι είχε γλυτώσει μέσα μας. Δεν έπρεπε να το αφήσουμε να πάει χαμένο, να χαθεί κι αυτό…».
Το 1937 εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιτσάνης και περίπου την ιδία περίοδο και ο Μανώλης Χιώτης. Μια αξιόλογη συνθέτης που έζησε στην Σμύρνη είναι και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Το περιεχόμενο των τραγουδιών αλλάζει αναγκαστικά και αναφορές στο χασίσι, στους τεκέδες και στους ναργιλέδες εκλείπουν.

Κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι το ‘’Συννεφιασμένη Κυριακή’’ του Βασίλη Τσιτσάνη, το ‘’Κάποιο τρένο θα περάσει’’ και το ‘’Όνειρο Απατηλό’’ της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Πηγή ανάρτησης: www.mousikes-diadromes.gr
Πηγή πρώτης φωτογραφίας: www.ethnos.gr

10 "άγνωστες"λέξεις που ακούγονται στα Ρεμπέτικα

$
0
0
 10 "άγνωστες" λέξεις που ακούγονται στα Ρεμπέτικα
Γράφει o Στέλιος Γουναράς Πηγή: www.musicpaper.gr
Το ρεμπέτικο τραγούδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα από τα ήδη του τραγουδιού που βρίσκει χαρά ένας λεξικογράφος ή ένας λαογράφος. Πολλές λέξεις σήμερα άγνωστες. Αλλά και τότε που γραφόταν τα ρεμπέτικα τραγούδια κάποιες από αυτές δεν ήταν συνηθισμένες ή παραποιήθηκαν μέσα στα τραγούδια. Η αργκό είναι πραγματικά ένα από τα ωραιότερα στοιχεία των ρεμπέτικων εκτός από τις ερμηνείες, τη μουσική κλπ.
Σας παρουσιάζουμε δέκα λέξεις που εμφανίζονται σε ρεμπέτικα τραγούδια, με την ετοιμολογία τους.
Ανθίζομαι
Αντιλαμβάνομαι, καταλαβαίνω κάτι που υποκρύπτεται, παίρνω είδηση, πιάνω, ψυχανεμίζομαι. Ακούγεται στο τραγούδι: "Ο πασατέμπος" (1946) Στ. - μουσ.:Μ. Χιώτης Ερμηνεία: Κασιμάτης, Ρόζα. "Τα παραμύθια σου τ΄ανθίστηκα πια τώρα..." [ΕΤΥΜ. <από συμφυρμό των λέξεων: άνθος + μυρίζομαι].
Βιδάνιο
1. Τα ποσοστά από τα κέρδη χαρτοπαιξίας που έχει το δικαίωμα να κρατάει η χαρτοπαιχτική λέσχη ή το καφενείο, αλλιώς γκανιότα. 2. Το υπόλειμμα πιοτού στο ποτήρι, το απόπιομα. Ακούγεται στο τραγούδι: "Παίζω πόκα, παίζω πινόκλι" (1929) Στ. - μουσ.: Ζάππας Ερμην.: Κατσαρός (Θεολογίτης) "...Παίζω πόκα, παίζω πινόκλι παίζω κοντσίνα, τριόνφο, φαραώ και αντίς για να ρεφάρω χάνω και το βιδάνιο..." [ΕΤΥΜ. ‹ ιταλ. quatagno]
Χάσικος
Σημαίνει καλής ποιότητας, εκλεκτός, καθαρός, άσπρος. Ακούγεται στο τραγούδι: "Είσ'αφράτη σαν φραντζόλα" (1940) Στ., μουσ., ερμ.: Βαμβακάρης "...είσαι αφράτη σαν φραντζόλα σαν το χάσικο ψωμί..." [ΕΤΥΜ. < τουρκ. has]
Η συνέχεια στο www.musicpaper.gr

Ρεμπέτικο και διασκευές...

$
0
0
https://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/imagearthron/public/entexno_0.jpg?itok=RdnwTg9M

ΑΝΕΜΟΣ – ΣΑΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ Ή ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ)

Το 1999 οι Άνεμος στο album Θύματα Ειρήνηςδιασκεύασαν το τραγούδι Σαν Μαγεμένο Το Μυαλό μου του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα.


Ένα τραγούδι το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1940.


VILLAGERS OF IOANNINA CITY – KARAKOLIA (ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – ΤΟΥΤΟΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΟΥ ‘ΡΘΑΝ ΤΩΡΑ)

To 2014 το εξαιρετικό συγκρότημα Villagers of Ioannina City (VIC) μας πρόσφεραν μια απίστευτη διασκευή στο ρεμπέτικο τραγούδι ”Τούτοι οι μπάτσοι που ‘ρθαν τώρα” του Γιάννη Ιωαννίδη.


Ένα τραγούδι το οποίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1928.



ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ – ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ (ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ)

Το 1998 η Τάνια Τσανακλίδου στο album Το Μαγικό Κουτί διασκεύασε το τραγούδι Το Μινόρε της Αυγής των Μίνωα Μάτσα και Σπύρου Περιστέρη.


Ένα τραγούδι το οποίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1936 από τον Μάρκο Βαμβακάρη με την συμμετοχή των Απόστολου Χατζηχρήστου και Γιάννη Σταμούλη.



LOCOMONDO – ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ (ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ)

Το 2005 οι Locomondo στο album 12 μέρες στη Jamaica διασκεύασαν το τραγούδι Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη.


Ένα τραγούδι το οποίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1932.

 
ΠΗΓΗ

ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ

«Το ρεμπέτικο είναι η απόλυτη ελληνική μουσική»

$
0
0

«Η ορολογία ‘αυθεντικοί ρεμπέτες’ δεν νομίζω ότι στέκει πια, αφού οι ρεμπέτες ζούσαν μια ζωή περιθωριακή» μού λέει ο Αγάθωνας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα χώροι όπου το κοινό αγαπά και υποστηρίζει το ρεμπέτικο.
 

Ένας από αυτούς τους χώρους είναι σαφώς και το Κοσμικόν Κέντρο ΑντωνάκηςΒασιλείου Βουλγαροκτόνου 17 Λευκωσία, ΛευκωσίαΚύπροςτο οποίο φιλοξενεί τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, την Κατερίνα Τσιρίδου και την κομπανία τους για μια συναυλία μέσα στο μήνα.

Ασχολείστε με το ρεμπέτικο εδώ και σαράντα χρόνια; Θεωρείτε ότι είστε ένας πιστός «υπηρέτης» του είδους;
Και βέβαια είμαι πιστός υπηρέτης του είδους. Το ρεμπέτικο κυριαρχεί στην ελληνική μουσική. Έχω βέβαια και πολλά δείγματα του πόσο ανοιχτές κεραίες έχω, από τις συνεργασίες μου με άλλα είδη μουσικής όπως ροκ κ.λπ. Τρανταχτό παράδειγμα η συνεργασία μου με τους Πυξ Λαξ ή το τραγούδι που πήγε στη Γιουροβίζιον!


Τι είναι ρεμπέτικο τραγούδι; Ποιον ορισμό δίνετε εσείς στο είδος;
Το ρεμπέτικο είναι η απόλυτη ελληνική μουσική. Παρουσιάζει όλες τις πτυχές της ζωής με ειλικρίνεια. Τον πόνο του ξενιτεμένου, τη φτώχεια, τον έρωτα, τη ζωή του απόκληρου και τα ναρκωτικά, με καθαρή ματιά, αριστοτεχνικές μουσικές και μεστό στίχο.

Υπάρχουν στις μέρες μας αυθεντικοί ρεμπέτες; Υπάρχουν αυθεντικά ρεμπετάδικα;
Αυθεντικοί ρεμπέτες... Δεν νομίζω ότι στέκει πια η ορολογία. Οι ρεμπέτες ζούσαν μια ζωή περιθωριακή, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια. Όσο για τα μαγαζιά, υπάρχουν ακόμα χώροι στους οποίους εμφανιζόμαστε κι όπου το κοινό αγαπά και υποστηρίζει το ρεμπέτικο, όπως για παράδειγμα ο χώρος όπου θα εμφανιστούμε στην Κύπρο! Το Κοσμικό Κέντρον του Αντωνάκη!

Η λέξη ρεμπέτικο εκφράζει τη σημερινή εποχή; Αν όχι, γιατί;
Η λέξη ρεμπέτικο πιστεύω ότι εκφράζει την εποχή σήμερα. Ο Έλληνας πασχίζει να τα βγάλει πέρα με όποιο μέσο μπορεί και το ρεμπέτικο τραγούδι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Να παραθέσω ένα στίχο του μεγάλου Μάρκου. «Όσοι γενούν πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν, τους κυνηγάει ο λαός για τα καλά που κάνουν».

"Η λέξη ρεμπέτικο εκφράζει την εποχή σήμερα. Ο Έλληνας πασχίζει να τα βγάλει πέρα με όποιο μέσο μπορεί και το ρεμπέτικο τραγούδι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!"


Γράφονται καλά ρεμπέτικα σήμερα;
Όχι, δεν νομίζω ότι γράφονται πια ρεμπέτικα τραγούδια.

Ποια τραγούδια δεν λείπουν ποτέ από το εκάστοτε πρόγραμμά σας;
Αγαπώ όλους τους συνθέτες αλλά ποτέ δεν λείπει ο Μάρκος και ο Καρβέλης!

Παίζετε κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο. Ποιο απ’ όλα σας εκφράζει περισσότερο; Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο χαρακτηριστικό όργανο για το είδος που υπηρετείτε; Το κατ’ εξοχήν όργανο ας πούμε…
Το κατεξοχήν όργανο που εκφράζει το ρεμπέτικο είναι το μπουζούκι!

Τι σκοπεύετε να κάνετε απ’ εδώ και πέρα;
Από δω και πέρα, έχοντας πια κάνει όλες αυτές τις συνεργασίες και τη δισκογραφία, θέλω να κάνω μόνο πράγματα που μου αρέσουν. Ωραίες μουσικές με καλές παρέες!

Για ποιο πράγμα που κάνατε ή που δεν κάνατε στην καριέρα σας μετανιώσατε;
Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου και έχω χρόνο ακόμα για να κάνω ό,τι δεν έχω κάνει.


Αυτή την εποχή με τι δραστηριοποιείστε;
Είμαι πάντα δραστήριος, έχω στα σκαριά τις καλοκαιρινές μου συναυλίες, πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές αλλά και τις μόνιμες εμφανίσεις όλο το χειμώνα στο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη!

Τι θα παίξετε στη συναυλία της Λευκωσίας;
Γνωστά και αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια από όλους τους συνθέτες.

Ποιοι θα σας πλαισιώνουν και πόσο σημαντική είναι η παρουσία του καθενός από τους συνεργάτες σας για το τελικό αποτέλεσμα;
Στη συναυλία της Λευκωσίας με πλαισιώνουν οι παλιοί μου ανεκτίμητοι συνεργάτες Κατερίνα Τσιρίδου (μπαγλαμάδες) και Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα) με τους οποίους μας συνδέει φιλία ετών και από τη νέα γενιά ο ανερχόμενος Αντώνης Ξηντάρης (μπουζούκι), γιος του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη Γιώργου Ξηντάρη. Όλοι είναι αναντικατάστατοι!

"Το ρεμπέτικο παρουσιάζει όλες τις πτυχές της ζωής με ειλικρίνεια. Τον πόνο του ξενιτεμένου, τη φτώχεια, τον έρωτα, τη ζωή του απόκληρου και τα ναρκωτικά, με καθαρή ματιά, αριστοτεχνικές μουσικές και μεστό στίχο."


Αγάθωνας Ιακωβίδης & Κατερίνα Τσιρίδου
Πέμπτη 31 Μαρτίου
Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, παλιά Λευκωσία
Ώρα: 22.00
Τιμή: €18
Πληροφορίες και κρατήσεις: 22664697

Η συνέντευξη δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό Time Out Cyprus, τεύχος Μαρτίου 2016

http://city.sigmalive.com/sites/all/themes/citypress/images/cp_og.png
city.sigmalive.com


Μηχανή του Χρόνου: Η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι 'Πότε Βούδας – Πότε Κούδας'

$
0
0

Η ιστορική συνάντηση του Παοκτζή ηγέτη με τον Μανώλη Ρασούλη ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις οΜανώλης Ρασούλης, συναντήθηκε με τον «μάτζικ» όπως τον αποκαλούσε Γιώργο Κούδα και εξομολογήθηκαν στη δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν τους.
Μίλησαν για την ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας Πότε Κούδας», το αριστερό τους παρελθόν και παρόν, το ρεκόρ του Κούδα στο βιβλίο Γκίνες και τα λόγια του πατέρα του, που ακόμα του φέρνει δάκρυα στα μάτια.
Όπως αποδείχτηκε, πρόλαβαν οριακά, αφού η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του μουσικού.

http://news247.gr/timelines/article3716470.ece/BINARY/original/mixani-xronou.pngΗ «κάργα Αριστεράντζα» του Ρασούλη και η συμβουλή του πατέρα Κούδα στον γιο του

Όπως είπε οΓιώργος Κούδας : «Ο πατέρας μου ήταν αριστερός, κυνηγήθηκε, πήγε εξορίες και στον πόλεμο πιάστηκε όμηρος, αλλά γλίτωσε. Όταν στα παιδικά μου χρόνια πήγα το πρώτο μου ταξίδι με την Εθνική Νέων στις χώρες του τότε Παραπετάσματος και είδα ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά να πάρουν ένα ψωμί, γύρισα και του είπα «Πατέρα εμείς είμαστε κομμουνιστές τώρα;» και εκείνος μου απάντησε: «κοίταξε να δεις παιδί μου δεν είναι να ‘σαι κομμουνιστής, δεξιός ή δεν ξέρω κι εγώ τι, είναι να’ σαι άνθρωπος. Τα πάντα, και τα συστήματα ακόμα, εξαρτώνται από τον άνθρωπο». Ο Μανώλης Ρασούλης από την άλλη θυμήθηκε την απάντηση που του έδωσε ο πατέρας του όταν τον ρώτησε ο ίδιος γιατί δεν πήρε τη σύνταξη που δικαιούταν από την Εθνική Αντίσταση: » Ήταν κι αυτός σκληρός ΚΚΕ, πήγε στην Αλβανία, μετά εξορία, στις φυλακές των Ιταλών και όταν δίναν τις συντάξεις για την Εθνική Αντίσταση, του λέω «Δεν θα πας να πάρεις τη σύνταξη»; Μου λέει «Εγώ πολέμησα για την πατρίδα μου, δεν πολέμησα για τη σύνταξη». Περάσαμε κι εμείς από την Αριστεράντζα κάργα.

Το ρεκόρ Γκίνες,ο ΠΑΟΚ και τα δάκρυα για τα λόγια του πατέρα του

Ο «Μεγαλέξανδρος» – όπως τον αποκαλούν οι Θεσσαλονικείς- του ελληνικού ποδοσφαίρου εξομολογήθηκε πως σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του θεωρεί τη δήλωση που έκανε ο πατέρας του σε μια εκδήλωση που είχε γίνει προς τιμήν του. Όταν του ζήτησαν να πει δυο λόγια για τον γιο του εκείνος απάντησε: «Τι να πω εγώ για το παιδί μου, μιλάει όλο το γήπεδο γι” αυτόν».


http://news247.gr/timelines/article3716470.ece/BINARY/original/mixani-xronou.png

Είναι μια στιγμή που δεν μπορεί να ξεχάσει και όποτε την βλέπει σε βίντεο του έρχονται δάκρυα στα μάτια, αφού δυο χρόνια μετά ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή.
Στα 49 του χρόνια ο Γιώργος Κούδας έκανε μια φιλική συμμετοχή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις 504 συμμετοχές σε μια ομάδα και το ότι αγωνίστηκε από 16 χρονών σε αυτή τον κατέγραψαν στο ρεκόρ Γκίνες.
Στην καριέρα του έβαλε περίπου 170 γκολ και αν δεν μεσολαβούσε η διετής αποχή από τα γήπεδα εξαιτίας της περιπέτειας με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ, θα ήταν σίγουρα περισσότερα. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για εκείνη την δύσκολη περίοδο της αποχής από τα γήπεδα ο Γιώργος Κούδας απάντησε:
«Υπήρξε μια λάθος κίνηση από πλευράς του πατέρα μου, που δηλαδή ιστορικά αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Αντιστάθηκε ο κόσμος και σε μία άλλη ανομία που προσπάθησε να γίνει και δεν την άφησε να εξελιχθεί. Με αποτέλεσμα να γυρίσω πίσω στον ΠΑΟΚ και να γίνει όλο αυτό που μάλλον έπρεπε να γίνει.
Δεν μπορούσα να φύγω από τον ΠΑΟΚ. 12 χρονών υπέγραψα το δελτίο και δεν γινόταν να έχεις την ευχέρεια της μεταγραφής όπως είναι σήμερα, ήσουν δέσμιος αυτής της υπογραφής. Μόνο με τη συναίνεση που δινόταν σπάνια τότε, αλλά εδώ είχε γίνει ολόκληρος πόλεμος. Όποιος θα έβαζε την υπογραφή του θα τον κρεμούσαν από το Λευκό Πύργο».

Η ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας – Πότε Κούδας»

Ο Μανώλης Ρασούλης αποκάλυψε πως ο Κούδας τρόμαξε όταν άκουσε στο ραδιόφωνο για πρώτη φορά το τραγούδι. «Έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο και… έπεσα επάνω στο «Κούδας» και λέω τι έχω κάνει;» Όταν ρωτήθηκε ο μουσικοσυνθέτης για την έμπνευση του να «ταιριάξει» τον Βούδα με τον Κούδα ο ίδιος απάντησε:«Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι. Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο: Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!». Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν μάτζικ! Έτσι μου «έκατσε» πολύ στιχουργικά, το Βούδας – Κούδας.
Και εγώ πλέον λέω «και Βούδας και Κούδας» δηλαδή έχουμε και το ανθρώπινο και το θεϊκό. «Μακάρι να αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας σαν ένα παιχνίδι που έχει μαγεία, μας οδηγεί κάπου, στη γνώση, στην απελευθέρωση, στη λύτρωση. Να ζούμε όπως ο Κούδας έπαιζε μπάλα. Αέρινος, δυνατός, μάτζικ. Παιχνίδι με νόημα, ζωή με νόημα. Ελπίζω να βάλω κι εγώ –πολιτιστικά μιλώντας- γκολ στα δίχτυα της άγνοιας.»
Η συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη και του Γιώργου Κούδα δόθηκε στη δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη για λογαριασμό του περιοδικού Thessaloniki Comfidetial το 2010. Κεντρική φωτογραφία: Δημήτρης Ανδρίτσος

http://news247.gr/timelines/article3716470.ece/BINARY/original/mixani-xronou.png

  http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-h-pragmatikh-istoria-pisw-apo-to-thryliko-tragoudi-pote-voudas-pote-koudas.3495561.html

 

Μηχανή του Χρόνου: 'Σκύλα με έκανες ρεζίλι, βρε, στον πασά και στο βεζίρη'

$
0
0
http://1.bp.blogspot.com/-T4ndNUXq-TA/VS9VFe4pyOI/AAAAAAAAb-Y/Tu-207UHUbA/s1600/skula-me-ekanes-rezili-markos-vamvakakis.jpg
Ο Μάρκος Βαμβακάρης χώρισε την πρώτη του γυναίκα γιατί τον απατούσε κατ΄ εξακολούθηση. Πώς τον τιμώρησε η Καθολική Εκκλησία.
«Σκύλα με έκανες κομμάτια, βρε, με τα δυο σου μαύρα μάτια, σκύλα με έκανες ρεζίλι , βρε, στον πασά και στο βεζίρη».
Αυτό είναι ένα από τα πολλά τραγούδια που έγραψε ο Μάρκος Βαμβακάρης, εμπνευσμένος από τον πόνο που του προκάλεσε ο χωρισμός με την πρώτη του γυναίκα η οποία τον απατούσε. Ο Μάρκος Βαμβακάρης όταν δούλευε στα καρβουνάδικα του Πειραιά, γνώρισε την πρώτη του γυναίκα την Ελένη, την οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε σε ηλικία 19 χρόνων.
Ο γάμος του όμως με τη Ζιγκοάλα, όπως την αποκαλούσε, αποδείχτηκε ατυχής, καθώς εκείνη τον απατούσε με τον καλύτερο του φίλο και κουμπάρο τους, τον Σήφη.

http://www.mixanitouxronou.gr/


Αυτό έγινε αιτία να ξεσπάσει άγριος καυγάς μεταξύ του Μάρκου και του αδελφού του, Φραγκίσκου, που τον έβλεπε να υποφέρει και να γίνεται ρεζίλι με τις πράξεις της συζύγου του. Μια μέρα ο Φραγκίσκος πήγε να τον βρει και του είπε ότι η γυναίκα του τον απατούσε με τον καλύτερο του φίλο, αλλά ο Μάρκος δεν τον πίστεψε.
Τότε εκείνος έκοψε το αυτί του και του το έδωσε λέγοντας του «Τώρα με πιστεύεις;». Ακολούθησε ομηρικός καυγάς του Μάρκου με τη γυναίκα του η οποία έφυγε, ενώ τα αδέλφια της άρχισαν να τον κυνηγάνε και να τον απειλούν.

Ο Βαμβακάρης όμως δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον χωρισμό τους και πήγαινε τα βράδια στο σπίτι όπου έμενε με τον Σήφη.
Της χτυπούσε τα παράθυρα για να της μιλήσει, αλλά εκείνη τον απέφευγε. Ο Μάρκος, καθολικός στο θρήσκευμα, απευθύνθηκε στον καθολικό επίτροπο για να ζητήσει διαζύγιο.
Όμως η Καθολική Εκκλησία δεν το επέτρεψε και έτσι ήρθε σε σύγκρουση με τον καθολικό μητροπολίτη. Επειδή όμως ήθελε να απαλλαγεί από την Ελένη, απευθύνθηκε στην πολιτεία για να πάρει το διαζύγιο.

http://www.mixanitouxronou.gr/
Το πρωτοδικείο Πειραιώς έκρινε άκυρο τον γάμο, καθώς ήταν μεικτός (εκείνη ήταν ορθόδοξη και εκείνος καθολικός) και το μυστήριο είχε τελεστεί μόνο στην καθολική εκκλησία. Έτσι βγήκε αυτόματο διαζύγιο.
Οι δύσκολες μέρες μετά το χωρισμό
Μετά τον χωρισμό, η “κυρία” όπως την αποκαλούσε, εξακολουθούσε να έχει οικονομικές απαιτήσεις. Πήγαινε στην ΑΕΠΙ και εισέπραττε τα πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια του Μάρκου επειδή δεν της έδινε τη διατροφή.135
Για να την παρακάμψει και να μην μπορεί να λαμβάνει και να μην εισπράττει χρήματα, άρχισε να υπογράφει τα τραγούδια του με ψευδώνυμα. Ένα από αυτά ήταν το όνομα Ρόκος, που ήταν το παρατσούκλι του παππού του, ενώ αρκετά τραγούδια του έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα φίλων του, όπως του Σπύρου Περιστέρη, του Γ. Φωτίδα, της Αθ. Παγκαλάκη, του Μίνωα Μάτσα και άλλων.

Ο αφορισμός από την Καθολική Εκκλησία Στα χρόνια της κατοχής ο Μάρκος Βαμβακάρης παντρεύτηκε με ορθόδοξο γάμο τη δεύτερη γυναίκα του, τη νεαρή Βαγγελιώ, με την οποία έκανε τρία παιδιά τον Στέλιο, τον Βασίληκαι τον Δομένικο.
Η Καθολική Εκκλησία όμως δεν δέχτηκε τον δεύτερο γάμο και του απαγόρευσε τη συμμετοχή του στο μυστήριο της θείας κοινωνίας. Αυτό πίκρανε πολύ τον Βαμβακάρη, ο οποίος όπως όλοι οι άνθρωποι της εποχής του πίστευε στον Θεό.
Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, χαρακτήρισε την ποινή ως αφορισμό. Μετά από κάποια χρόνια, λίγο πριν τον θάνατο του, το 1966 του δόθηκε και πάλι το δικαίωμα της θείας κοινωνίας.
http://www.mixanitouxronou.gr/

http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/article3414340.ece

Ο Βαμβακάρης σε τζαζ εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

$
0
0
Ο Βαμβακάρης σε τζαζ εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το κουαρτέτο Markos Electric διασκευάζει τα τραγούδια του Βαμβακάρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου Crossover
Μια διαφορετική γεύση από τη μουσική κληρονομιάτουΜάρκου Βαμβακάρη θα μας δώσουν την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι Markos Electric, το δυναμικό κουαρτέτο που ασχολείται αποκλειστικά με την ορχηστρική εκτέλεση των κομματιών του μεγάλου ρεμπέτη. Με πιάνο και ηλεκτρική κιθάρα –αντί για μπουζούκι και μπαγλαμά- οι τέσσερις μουσικοί που απαρτίζουν το κουαρτέτο θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την τζαζ-οικουμενική διάσταση του έργου του πατριάρχη του ρεμπέτικου, την πεμπτουσία της έμπνευσή του που δεν υπόκειται στους περιορισμούς της γλώσσας ή της χρονικής συγκυρίας.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Νικολόπουλος, συνθέτης, ενορχηστρωτής και επικεφαλής του Markos Electric: «Δεν υποτιμούμε τους απέριττους στίχους που συνέθεσε ο κορυφαίος ρεμπέτης, ούτε τις πενιές και το μπουζούκι, στο οποίο άλλωστε ήταν δεξιοτέχνης.
Διατηρούμε ακέραια την έμπνευσή του, η οποία διαπνέεται από έντονη ελληνικότητα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις αξεπέραστες μελωδίες του Βαμβακάρη με τρόπο διαφορετικό, ίσως πιο δυτικό, και να τις κάνουμε περισσότερο προσιτές σε ακροατές εκτός των ελληνικών συνόρων, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ήχους της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής».
Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιοτου κύκλου εκδηλώσεων Crossover θα φιλοξενηθεί –απολύτως ταιριαστά- στο μπαρ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκηςθα πραγματοποιηθεί με τις ευλογίες του γιου του συνθέτη, Στέλιου Βαμβακάρη, τακτικού συνεργάτη του Κώστα Νικολόπουλου.
Η ταυτότητα του κουαρτέτου
Το Markos Electric αποτελούν ο Κώστας Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Θάνος Καζαντζής (τύμπανα), ο Χρήστος Κεχρής (μπάσο) και ο Ανδρέας Γυφτάκης (πιάνο, πλήκτρα).

Markos Electric, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2, μπαρ), Τετάρτη 23 Μαρτίου, 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας). 

Πληροφορίες ‒ προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους,  στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα τηλ. 2310 895938-9 , στην ιστοσελίδα:http://www.tch.gr



Newpost.gr

Βιογραφία | Δόμνα Σαμίου, ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής

$
0
0

Η κυρά Δόμνα δεν είναι πια ανάμεσά μας, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 10/3/2012 για το μεγάλο ταξίδι, όμως θα συνεχίσει να τραγουδάει, να μιλά, να πετά και ν’ αγγίζει τις ψυχές όλων εκείνων που την αγάπησαν για τη φωτεινή τέχνη της και την πολύτιμη προσφορά της. 
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.
H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο πατέρας της, αιχμάλωτος στρατιώτης, λίγο αργότερα, με την Ανταλλαγή.
Έζησε τα παιδικά της χρόνια μέσα στις απάνθρωπες αλλά παράλληλα πολύ ανθρώπινες και αλληλέγγυες συνθήκες της προσφυγιάς, κι εκεί απέκτησε τα λαϊκά ερείσματα της προσωπικότητάς της και την ατόφια συμμετοχικότητά της.
Στο περιβάλλον αυτό είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα απ’ τα οποία και πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική.
Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.
Διαβάστε την συνέχεια στο www.tralala.gr

Ο ρεμπέτης Γιοβάν που φτιάχτηκε στο χέρι και τραγουδά με την ψυχή του (Δείτε φωτογραφίες και βίντεο)

$
0
0
Ο ρεμπέτης Γιοβάν που φτιάχτηκε στο χέρι και τραγουδά με την ψυχή του
Μια κούκλα μάς ξεναγεί στο κουκλοθέατρο και το θέατρο δρόμου στην εποχή της κρίσης - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Όσοι κάνουν τη βόλτα τους στην οδό Ερμού ή τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το πιθανότερο είναι να τον έχουν συναντήσει μία ή και περισσότερες φορές. 
Το σκηνικό του σπιτιού του, με φόντο το δρόμο και τους περαστικούς, είναι η καρέκλα που κάθεται κι ένα τραπεζάκι με ωραίο τραπεζομάντηλο, το μπρίκι και το φλιτζάνι του καφέ του, τη φωτογραφία της αγαπημένης του. Και φυσικά, το μπουζούκι του.
Είναι ο Γιοβάν ο ρεμπέτης.
Ο Γιοβάν είναι κούκλα, φτιαγμένη από τα χέρια της κουκλοπαίκτριας Αννέτας Στεφανοπούλου. Εκείνη του «δίνει ζωή» εμψυχώνοντάς τον με τρόπο τόσο εκφραστικό που ξεχνάς πού σταματά ο άνθρωπος και που αρχίζει η κούκλα. Άλλωστε εκείνη είναι που του έδωσε «σάρκα και οστά»- ή για την ακρίβεια αφρολέξ, ξύλα και σύρματα.

jovan01
Η μεταξοτυπία είναι φτιαγμένη από τον εικονογράφο Junkart (aka Στέλιο Σπανουδάκη) και τους μεταξοτύπες Tind (aka Μανώλη Αγγελάκη) και Χρύσανθο Αγγελάκη.
Η γέννηση του Γιοβάν είχε οικονομικό κίνητρο, όπως εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο newsbeast.gr η δημιουργός του.

«Ήταν το καλοκαίρι του 2011, έπρεπε κάπου, κάπως να δουλέψω. Έχοντας παλαιότερα φτιάξει μια πολύ πιο απλή κούκλα-ρεμπέτη και με την παρότρυνση μιας φίλης, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που, ολοκληρωμένο, θα γινόταν ο Γιοβάν. Κλείστηκα στο σπίτι μου δέκα μέρες, αφοσιώθηκα πλήρως σε αυτόν, 24ωρα ολόκληρα. Παρακινημένη από την επιθυμία να "δοκιμάσω"την κούκλα μου στο δρόμο και με στόχο να βελτιώσω την τεχνική μου τού έβαλα μουστάκι, τού έδωσα μπουζούκι και είπα: "αυτό είναι, πάμε"».

http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Ο Γιοβάν είναι μια κούκλα muppet με αρθρωτό σώμα τύπου μπουνρακού, «ο όρος είναι ιαπωνικός, σημαίνει κούκλα με ξύλινα άκρα που κινούνται με στικ», εξηγεί η κ. Στεφανοπούλου, «το πρόσωπό του είναι αφαιρετική γλυπτική σε αφρολέξ και εσωτερικά το κορμί του και οι αρθρώσεις του περιέχουν μεταξύ άλλων ξύλα και σύρματα».

Αναμφίβολα όταν φέρνουμε στο νου μας κούκλες, δεν σκεφτόμαστε μία σαν τον Γιοβάν, έναν ρεμπέτη δηλαδή. «Στη δημιουργία του με οδήγησε η αγάπη μου και η οικειότητα με τα ρεμπέτικα που άκουγα πάντα. Τα ακούσματα και τα βιώματα που "κουβαλά"ο Γιοβάν είναι αυτά της οικογένειάς μου. Για παράδειγμα την "Αχάριστη", που είναι στο ρεπερτόριό του, μου την είχε ζητήσει ο μπαμπάς μου να του τη βρω στο ίντερνετ για να την ακούει», συνεχίζει η κ. Στεφανοπούλου.
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg
«Τα ρεμπέτικα είναι γοητευτικά και ειλικρινή  μέσα στην απλότητά τους. Είχα δει και το ντοκιμαντέρ του Ηλία Πετρόπουλου, θυμάμαι που περιέγραφε το περπάτημα του μάγκα, πώς καταλάβαιναν οι άλλοι από τα βήματά του πως πλησιάζει. Απαγορευμένο, άνθισε μέσα στην απόλυτη φτώχεια και παρήγαγε υψηλής ποιότητας μουσική».

jovan03

Στις παραστάσεις κουκλοθεάτρου, η σκηνοθεσία, ο φωτισμός, η δραματουργία, όλα γίνονται συνήθως από έναν άνθρωπο, δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας σε σκηνοθέτη, εμψυχωτή κλπ. Υπάρχει μόνο ο κουκλοπαίκτης-πολυεργαλείο.

Στην περίπτωση του Γιοβάν, ρόλο σκηνοθέτη ανέλαβε, ερήμην του, το κοινό. «Στην αρχή μια κοιτούσα αυτόν και μια τον κόσμο, να δω αντιδράσεις. Δοκίμαζα τις κινήσεις του και ό,τι έβλεπα να έχει ανταπόκριση και να δυναμώνει την επικοινωνία με το κοινό, το κρατούσα», τονίζει η δημιουργός του.

jovan04
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Όσοι νομίζουν πως το κουκλοθέατρο είναι απλή κι εύκολη υπόθεση, πλανώνται. Εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση που μπορεί να «στηρίξει» και να δομήσει μια παράσταση- για παράδειγμα η Αννέτα Στεφανοπούλου έχει πτυχίο του τμήματος Θεατρολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών - εκτός από τη σκληρή δουλειά και «μαστοριά» που χρειάζεται για την κατασκευή της κούκλας, χρειάζονται και πολύ απλά πράγματα: όπως «ζέσταμα» πριν από την παράσταση, σαν αυτό που κάνουμε όλοι πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα!

«Σωματικά χρειάζομαι σίγουρα 20 με 30 λεπτά ζέσταμα στα χέρια ή και σε όλο το σώμα, ανάλογα την κούκλα», λέει στο newsbeast.grη κουκλοπαίκτρια,«πνευματικά είναι αναγκαία η συγκέντρωση. Γιατί μόλις αρχίσει η κούκλα, εσύ παύεις να υπάρχεις».

jovan15

http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpgjovan14

Αυτή είναι μια ακόμα δυσκολία - και μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμασία και ένδειξη εμπειρίας για τους κουκλοπαίκτες.
Προσπαθούν να είναι εντελώς ανέκφραστοι όταν έχουν παραδώσει τη σκυτάλη της παράστασης στην εκάστοτε κούκλα. «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια», εξομολογείται η κ. Στεφανοπούλου, «παλαιότερα μου ξέφευγε και σιγοτραγουδούσα με την κούκλα.
Πολλές φορές, όταν δεν απέδιδα τις κινήσεις της κούκλας καλά, ασυνείδητα προσπαθούσα με δικές μου εκφράσεις να καλύψω την αστοχία».
Το ενδιαφέρον με τον Γιοβάν, όπως με πολλά έργα, είναι πως ανεξαρτητοποιείται πλήρως από τον δημιουργό του και «τραβά το δρόμο του», που λέμε. «Δεν ξέρω ακριβώς τι μπορεί να θέλει αλλά ξέρω τι δεν θα του πήγαινε», συμπληρώνει η δημιουργός του.
«Ο χαρακτήρας του είναι αφηρημένος, δεν έρχεται να αφηγηθεί μια συγκεκριμένη ιστορία με αρχή- μέση- τέλος, τον συναντάμε ουσιαστικά για λόγους ψυχαγωγίας. Εγώ νιώθω πως τον ξέρω βαθιά, νιώθω πως δεν φοβάται καθόλου να ζήσει και τη θλίψη και τη χαρά του. Του είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Έχει και μια ροκ πτυχή - γι’ αυτό ενίοτε συμπεριλαμβάνει και ροκ κομμάτια στο ρεπερτόριό του. Το ροκ, όπως το ρεμπέτικο, τα blues, το φλαμένκο, έχουν κοινή βάση ως προς το τι εκφράζουν».

jovan06
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Αν έχετε συναντήσει τον Γιοβάν αλλά ποτέ δεν τον ακούσατε στη ροκ εκδοχή του, αυτό οφείλεται σε ένα αστείο περιστατικό. «Την πρώτη φορά που τον βάλαμε να τραγουδήσει ροκ στο δρόμο, ο κόσμος μας κοιτούσε σαν να είμαστε τρελοί», αφηγείται η Αννέτα. «Ήταν μια κούκλα με μουστάκι και μπουζούκι που το έσπαγε στο stage σαν να ήταν κιθάρα! Η αντίδραση ήταν τόσο παγωμένη που δεν το ξανακάναμε στο δρόμο, το αφήσαμε για επιλεγμένες εμφανίσεις του σε άλλους χώρους».

jovan11

Γιατί η περίπτωση του θεάτρου δρόμου είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή περίπτωση, «είναι η πιο πλούσια εμπειρία για έναν καλλιτέχνη», σύμφωνα με την ίδια.
Ο δημιουργός βρίσκεται σε απόλυτη έκθεση, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία σύμβαση και καμία προστασία. Κανείς δεν έχει την υποχρέωση να τον  δει και ούτε να πληρώσει γι’ αυτό που βλέπει. Με σκληρή γυμναστική το παρομοιάζει η κ. Στεφανοπούλου,«πρέπει να έχεις συνεχώς τις κεραίες σου τεντωμένες, να προσλαμβάνεις συναισθήματα, να προσαρμόζεσαι διαρκώς».

 Όσο για το πώς το αντιμετωπίζει ο κόσμος, οι αντιδράσεις ποικίλλουν. «Το ελληνικό κοινό δεν είναι εκπαιδευμένο, πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως το να παίξεις στο δρόμο είναι επιλογή και νομίζουν πως... ξεπέσαμε! Είναι αρκετές φορές που με πλησιάζουν και μου λένε: "τι ωραία παράσταση, κρίμα που παίζεις στο δρόμο...". Μια κυρία κάποτε με παρότρυνε με πολλή έγνοια να πάω στην... τηλεόραση για να βρω δουλειά!».

jovan12
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Ο Γιοβάν δεν παίζει μόνο στο δρόμο, εμφανίζεται επίσης σε καφετέριες, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ. Ο δρόμος όμως είναι ως θεατρική σκηνή η πιο σημαντική, λέει η δημιουργός του, κι εκεί ο ρεμπέτης αυτός έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα εδώ και πέντε χρόνια.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στο ξεκίνημα της κρίσης και συνέχισε με το μπουζούκι του ακόμα μέχρι και σήμερα που πολλά έχουν ανατραπεί πλήρως, να τραγουδά και να παρατηρεί έναν κόσμο να αλλάζει μπροστά στα καλοσμιλεμένα μάτια του.

«Ο κόσμος υποδέχεται το ρεμπέτικο με πολλή λαχτάρα, οι θεατές τραγουδούν μαζί του, έχει τύχει και να χορέψουν», αφηγείται η Αννέτα, «νομίζω όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο ο κόσμος έχει ανάγκη το ρεμπέτικο και όσα συμβολίζει. Άλλαξε βέβαια και το πως παίζουμε εμείς, σήμερα είμαστε χωρίς αμφιβολία πολύ καλύτεροι από ό,τι στην αρχή.
Αλλά και ο κόσμος αυτή τη στιγμή μοιάζει να το χρειάζεται, σαν να έχει ανάγκη να βρει την ελπίδα μέσα στο σκοτεινό τούνελ, ίσως και αυτό του αστικού περιβάλλοντος. Βλέπουμε τους ανθρώπους με το κεφάλι κάτω, όλοι κάπου πηγαίνουν. Ίσως η κούκλα είναι η αφορμή να κοιτάξουν γύρω, τους ξυπνά τα μάτια και την καρδιά», περιγράφει.

«Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως κάποιος είχε ανεβάσει ένα βίντεο του Γιοβάν στο facebook το 2012 και τα περισσότερα σχόλια ήταν του τύπου "τι ωραίο όλο αυτό". Τυχαία αυτό το βίντεο ξανακυκλοφόρησε τώρα κι αυτή τη φορά τα σχόλια είναι πολύ διαφορετικά, η παράσταση προσλαμβάνεται σαν σύμβολο για λίγο οξυγόνο. Σκέφτεται κάποιος, να κάτι καλό, μπορεί και στην άλλη γωνία κάτι καλό να με περιμένει, δεν ξέρεις...».

jovan13

Αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο στο δρόμο είναι μοναδική για τους καλλιτέχνες που την επιλέγουν. «Έχουμε μοιραστεί πολύ συγκινητικές στιγμές, κι εμείς έχουμε κλάψει, και οι θεατές έχουν κλάψει», θυμάται η κ. Στεφανοπούλου.
Στο δρόμο η κούκλα έχει τη δική της δικαιοσύνη, θα πάει να πειράξει τον πιο συνοφρυωμένο, θα αγκαλιάσει εκείνον που κάθεται πιο παράμερα. «Πολλές φορές όταν βλέπω κόσμο στο δρόμο να πεινά, να πονά, αναρωτιέμαι ποιος δεν τον φρόντισε και έχει βρεθεί εκεί, μήπως κάποιος δεν τον αγκάλιαζε αρκετά.
Εγώ δεν τολμώ να τον αγκαλιάσω για πολλούς και προφανείς λόγους, η κούκλα όμως μπορεί να αγκαλιάσει και αυτούς που εγώ δεν μπορώ. Είναι απελευθερωτικό, πολύ λυτρωτικό. Ο Γιοβάν έχει διευκολύνει πολύ και τη δική μου επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους», εξομολογείται.

jovan16
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Ποιοι είναι, όμως, οι κουκλοπαίκτες; Γιατί οι περισσότεροι δεν τους γνωρίζουμε ή πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ούτε την τέχνη τους; «Είναι μάστορες, γι’ αυτό», εξηγεί η κ. Στεφανοπούλου. «Η τέχνη αυτή έχει πολλή και σκληρή δουλειά και οι άνθρωποί της δεν ασχολούνται με το να τη διαφημίσουν». Πανεπιστημιακές σπουδές στο πεδίο αυτό δεν υπάρχουν- εν αντιθέσει με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία όπου και σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου υπάρχουν και πολλά θεάματα για ενήλικο κοινό και για παιδιά.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν όμως πάρα πολύ καλοί δάσκαλοι που μοιράζονται απλόχερα τη γνώση και τα εργαλεία τους. Αυτή η προσφορά διαμορφώνει και την πορεία του κουκλοθεάτρου», προσθέτει. Κι έτσι στο χώρο ανθίζει η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια.
«Θεωρητικά είμαστε ανταγωνιστικές κουκλοθεατρικές ομάδες, στην πραγματικότητα όμως νοιαζόμαστε για τις δουλειές των άλλων σαν να είναι η δική μας. Αλληλοδιορθωνόμαστε, αυτό το ήθος διαμορφώθηκε από  τους καλούς δασκάλους μας. Έτσι τα υλικά μου είναι και δικά σου, το αυτοκίνητό μου δικό σου, εφόσον το χρειάζεσαι.

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου, στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου στις 20 Μαρτίου, συμμετέχουμε όλοι σε όλα. Και θα στήσουμε, και θα παίξουμε, και θα βοηθήσουμε, και θα καθαρίσουμε. Ουσιαστικά οι θεωρητικοί ανταγωνιστές συμπράττουν. Γιατί αγαπάμε την τέχνη μας».

jovan07

http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpgjovan08

Κι αν κάποιος θέλει να βουτήξει σε αυτά τα δύσκολα νερά της δημιουργίας, του κουκλοθεάτρου; Η κ. Στεφανοπούλου παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στα πολλά εργαστήρια που μπορεί κανείς να βρει μέσω του Κέντρου Κουκλοθεάτρου, της UNIMA -Union International de la Marionnette.

Ιδρύθηκε το 1929 στην Πράγα, είναι ισότιμο μέλος της UNESCO και έχει τοπικά κέντρα σε περίπου 80 χώρες. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990. «Όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να ξέρει πως αν δεν έχει υπομονή και δεν προσπαθήσει πολύ, δεν θα τραβήξει. Το κουκλοθέατρο είναι ένα είδος στο οποίο κρίνεσαι κάθε στιγμή. Σ’ αυτή την τέχνη ξέρεις ότι ποτέ δεν ξέρεις, θα κάνεις άπειρα λάθη για να κατακτήσεις ένα μικρό βηματάκι», συμπληρώνει.
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Η ίδια αυτό το διάστημα δουλεύει πάνω στη «μυστηριώδη» προσωπικότητα, τη γυναίκα που έχει ο Γιοβάν μες στην καρδιά του- και στην κορνίζα στο τραπεζάκι του, δίπλα εκεί που παίζει το μπουζούκι του και τραγουδά. «Τη λένε Τιτή», αποκαλύπτει η δημιουργός της, «κι ετοιμάζεται κι αυτή να βγει στο δρόμο μαζί του. Αυτόν τον καιρό δουλεύουμε μια παράσταση που όχι απλώς θα συναντηθούν αλλά θα τραγουδήσουν από κοινού».
Για το τέλος της ζητάμε να μας πει ποιο είναι το μέλλον του Γιοβάν. «Όπως δεν ξέρουμε το δικό μας, πού να ξέρει κι αυτός!», απαντά γελώντας. «Κάποτε είχα πολλή αγωνία για το τι θα κάνει. Μετά αποφάσισα να τον αφήσω να κινείται χωρίς καμία προσδοκία και βλέπω πως κινείται μια χαρά. Το σίγουρο είναι πως θέλει να συνεχίσει να γνωρίζει κι άλλους ανθρώπους, κι άλλες κούκλες. Να ταξιδέψει, να παίξει σε πολίτες άλλων χωρών κι άλλων πολιτισμών. Όσο για το δικό μου μέλλον, θα τον ακολουθώ, δεν τον αφήνω να πάει πουθενά μόνος του!»

Info

Γιοβάν
  • Ο Γιοβάν είναι ένας μικροκαμωμένος ρεμπέτης 52 εκατοστών, με παχύ μουστάκι και καφέ καπέλο.
  • Λατρεύει το μπουζούκι του, τον γλυκό καφέ, την Τιτή και το κρασί.
  • Τον προβληματίζουν οι δύο μαυροντυμένες φιγούρες που τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση και που όσα χρόνια και να τις αγνοεί παραμένουν κοντά του.
  • Ξεσπάει για να διεκδικήσει την ελευθερία έκφρασής του.
Bufos
  • Η ομάδα κουκλοθεάτρου Bufos δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 στην Αθήνα.
  • Έκτοτε δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε καφέ, θέατρα, ιδρύματα και φεστιβάλ.
  • Οργανώνει εργαστήρια κατασκευής κούκλας για παιδιά και ενήλικες.
fsdgh

Όσοι ενδιαφέρονται για τις εμφανίσεις του Γιοβάν μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του στο Facebook.
http://myblogs.gr/sites/default/files/headerbg.jpg

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό τραγούδι στο Παντοπωλείο Πολίτικη Κουζίνα στην Πάτρα..

$
0
0
Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό τραγούδι στο Παντοπωλείο Πολίτικη ΚουζίναΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ
ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Ή ΠΟΤΟ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΛΕΝΤΕΣ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ, ΦΩΝΗ
ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΩΝΗ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΖΑΝΟΤΙ - ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ - ΚΙΘΑΡΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ - ΦΩΝΗ

Ρεμπέτικο τραγούδι (ή γενικά στον πληθυντικό Ρεμπέτικα) ονομάζεται το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του μέρχι το 1937. Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων, όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα.
Την ίδια περίπου εποχή αναπτύχθηκε στα Ταμπάχανα Πάτρας μια διαφορετική μορφή αστικού λαϊκού τραγουδιού.
Στα Ταμπάχανα γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ρεμπέτης τραγουδιστής ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ.
Μετά τα σμυρναίικα ρεμπέτικα του 1922 και τις ηχογραφήσεις του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, το λεγόμενο πειραιώτικο στυλ (1932), ακουλουθεί η περίοδος της μαζικής αποδοχής του ρεμπέτικου ως λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής. Το 1937 εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιτσάνης και περίπου την ίδια περίοδο και ο Μανόλης Χιώτης.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το ρεμπέτικο επανέρχεται στο προσκήνιο ως λαική μουσική ευρείας αποδοχής μέσα από το έργο των Τσιτσάνη, Νίνου, Χιώτη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Παπαγιαννοπούλου, Τσαουσάκη, Χασκήλ, Στάμου, Χατζηχρήστου, Παγιουμτζή κ.ά. Κατά την περίοδο αυτή επικρατεί το ευρωπαϊκό στυλ, προστίθεται η τέταρτη χορδή στο μπουζούκι, κατοχυρώνεται η ύπαρξη και η λειτουργία οργάνων με ευρωπαϊκά διαστήματα όπως η κιθάρα, το ακορντεόν, το πιάνο. Τη δεκαετία του 1940 εμφανίζεται η Σωτηρία Μπέλλου, ενώ τη δεκαετία του 1950 την παράδοση του ρεμπέτικου υποδέχονται και την ανανεώνουν με τον δικό τους τρόπο δύο πολύ σημαντικοί νέοι ερμηνευτές, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
"Το ρεμπέτικο - λαϊκό τραγούδι στον αιώνα της τραυματισμένης εθνικής υπερηφάνειας των Ελλήνων είναι η ισχυρότερη άμυνα που διέθεσε ο πολιτισμός μας. Καμία άλλη σύγχρονη δημιουργία δεν ξυπνάει έτσι άμεσα και αυτόματα τον Έλληνα που έχουμε μέσα μας."

Σε αυτή τη μεγάλη περίοδο του λαϊκού μας τραγουδιού θα είναι αφιερωμένα τα βράδια της Παρασκευής με συνοδεία καλού πολίτικου σπιτικού φαγητού ή ποτού! Σας περιμένουμε με χαρά!

Αναλυτικό πρόγραμμα


Το Παντοπωλείον Πολίτικη Κουζίνα
Δανιηλίδος 37Α, Πάτρα
 


 http://www.patrasevents.gr/article/217957-afieroma-sto-rebetiko-ke-laiko-tragoudi-sto-pantopoleio-politiki-kouzina

Ρίτσος, Βυζάντιο, ρεμπέτικα στο Φεστιβάλ Σίδνεϊ

$
0
0
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Με ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως για τον Γιάννη Ρίτσο, το Βυζάντιο, το ρεμπέτικο τραγούδι, τη μουσική της Μεσογείου και άλλα πολλά, συνεχίζονται οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ, που παρουσιάζει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ελληνικών Μελετών Ν.Ν.Ο., Πέτρος Αλεξίου, μίλησε για τον Μικρασιάτη συγγραφέα, Αλέκο Δούκα, ο οποίος είχε ζήσει για πολλά χρόνια στην Αυστραλία από το 1927 και μετά. Ο ομιλητής παρουσίασε προσωπικές επιστολές του Δούκα και αφηγήθηκε τη ζωή του. «Ο Δούκας σε πολλά θέματα ήταν ανοιχτό μυαλό, είχε αγαπήσει την Αυστραλία, πίστευε πολύ στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό των λαών και των ανθρώπων. Αυτά για μένα είναι ιδανικά τα οποία αν δεν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, δεν ξέρω πού θα φτάσουμε» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξίου.

Την Τρίτη το βράδυ, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας, στο επίκεντρο βρέθηκε το Βυζάντιο και η ελληνική του ιστορία, με ομιλήτρια την καθηγήτρια, κ. Alana Nobbs, από το Πανεπιστήμιο Macquarie. Η ομιλήτρια απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για την εξαρχής ελληνική προέλευση του Βυζαντίου ως αποικία των Μεγάρων, για την ίδρυση της Πόλης από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 4ο μ.Χ. αι. και τη σταδιακή επικράτηση της ελληνικής έναντι της λατινικής γλώσσας.
Την περασμένη Κυριακή, ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ο «πρωταγωνιστής» μιας άλλης φεστιβαλικής εκδήλωσης. Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, μαζί με τις συμπαροίκους Ελένη Ελευθεριά-Κωστακίδη και Αθανασία Κώστα ανέγνωσαν ποιήματα του Ρίτσου από τα χρόνια της δικτατορίας (από τις συλλογές «Επαναλήψεις», «Μαρτυρίες» και «Παρενθέσεις») με τον δραματικό μονόλογο «Χρυσόθεμις». «Όλα αυτά μαρτυρούν την ποικιλία της ποιητικής γλώσσας του Ρίτσου και την ψυχολογική του διείσδυση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Βρασίδας Καραλής και επισήμανε: «Ο Ρίτσος μέσα από τους μονολόγους του, προσπαθεί να βρει μηνύματα ανανέωσης και προσωπικής αναγέννησης. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτή την ποιητική άποψη του Ρίτσου, η οποία δεν έχει προσεχθεί τόσο πολύ, ειδικά στη Διασπορά, που τον ξέρουμε κυρίως ως πολιτικό ποιητή».
Την περασμένη Κυριακή, επίσης, παρουσιάστηκε εκδήλωση με ρεμπέτικα τραγούδια από το συγκρότημα του ομογενή μουσικού Γιώργου Δούκα, ο οποίος ανέφερε ότι επελέγησαν «τραγούδια που υπογραμμίζουν τις σχέσεις του ρεμπέτικου με τους αισθησιακούς ρυθμούς των σμυρναίικων της Μικράς Ασίας».
Λόγω του επικείμενου Πάσχα των Καθολικών, Προτεσταντών και άλλων Δυτικών χριστιανικών δογμάτων, το «Φεστιβάλ» θα έχει «διάλειμμα» τις προσεχείς ημέρας. Θα επαναρχίσει δυναμικά από την Κυριακή, 3 Απριλίου και μετά με εκδηλώσεις για τα «Ελληνικά Καφενεία και τα Milk Bars» στην Αυστραλία, για τις μουσικές, τα τραγούδια, τα ποιήματα και τις διηγήσεις από χώρες της Μεσογείου, για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις και άλλα.

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΕΣ ..

$
0
0
(Άγνωστη μέχρι στιγμής Σμυρναίικη εστουδιαντίνα. Από το περιοδικό Μηνιαίος Εικονογραφημένος Εθνικός Κήρυξ της Αμερικής, τεύχος Μαρτίου 1919)  
Τη σημαδιακή χρονιά του 1898, οπότε στην Ελλάδα αρχίζει τη δράση του ο Διεθνής Οικονομικός ‘Ελεγχος (ΔΟΕ), στην πολυτραγουδισμένη προκυμαία της Σμύρνης κάποιοι νεαροί μουσικοί από τους δεκάδες ή εκατοντάδες που από τις αρχές του 19ου αιώνα είχαν διαμορφώσει τη μουσική παράδοση του σμυρναίικου τραγουδιού, δημιουργούν το πρώτο επώνυμο μουσικό σχήμα.

Πρόκειται για τα Πολιτάκια, που αργότερα ονομάστηκαν Σμυρναική Εστουδιαντίνα  ή Εστουδιαντίνα του Σιδερή. Η πρωτοβουλία ανήκε στονΒασίλειο Σιδερή, Φαναριώτη απ’ την Κωνσταντινούπολη και στον Αριστείδη Περιστέρη, επίσης  κάτοικο της Πόλης με καταγωγή όμως απ’ την Αθήνα. Σύμφωνα με τον  Λαίλιο Καρακάση:

Οι κυρίως καλλιεργηταί  και διαδόται του λαικού τραγουδιού στη Σμύρνη ήταν «Τα Πολιτάκια» λεγόμενα, όμιλος μουσικών, ένα είδος μαντολινάτας με επί τούτω τραγουδιστές.

Ο Σιδερής κατόρθωσε να γίνει και ο πυρήν της καθαρώς «Σμυρναικής Εστουδιαντίνας» Η Εστουδιαντίνα αυτή αποτελείται από τους εξής: Βασίλειος Σιδερής, Γιώργος Πασχάλης, ή Τσαγκάρης, Γιώργος Σαβαρής, Παναγιώτης Βαινδηρλής, Γιώργος Ελισαίος (Σμυρναίοι), Α.Βόιλας, Χ.Μεριγκλής, Ι. Χαλάκος και Αριστείδης Περιστέρης (Αθηναίοι). Μετά την πρώτη εμφάνισή τους στη Σμύρνη, στο κέντρο Γκρατς και πριν από την οριστική τους εγκατάσταση στη πόλη αυτή, το 1906, ακολουθεί μια σειρά περιοδειών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σ. Σολομωνίδη:

Η φήμη της ήταν τόσο μεγάλη ώστε έφτασε ώς την Αγγλία, στα δε 1906, όταν ο Γουλιέλμος της Γερμανίας επισκέφθη το Λονδίνο καλέστηκε η μαντολινάτα εκεί από τον  λόρδο Λουβεσμπίρουγκ κι έπαιξαν στο διοργανωθέν γκάρντεν πάρτυ προς τιμήν του Γερμανού αυτοκράτορα.

Συμπληρωματικές πληροφορίες μας δίνει και ο Λαίλιος Καρακάσης:

Η Εστουδιαντίνα αυτή ιδρύθηκε το 1906 και εκρατήθη έως τις παραμονές της καταστροφής. Στα 1906 έκανε και καλλιτεχνική περιοδεία ως «Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα» στην Γαλλία και στην Αγγλία όπου έπαιξε με εθνικές ελληνικές ενδυμασίες και είχε καταπληκτική επιτυχία. Συμμετείχε ακόμη  και στις εορτές της στέψεως του βασιλέως Εδουάρδου της Αγγλίας.

Η Στέλλα Επιφανίου-Πετράκη αναφέρει:

Ελαφρά τραγούδια, «πατινάδες» που λέγανε οι νέοι της εποχής κάτω από τα παράθυρα της καλής τους , με κιθάρες και μαντολίνα, γραμμένα ή διασκευασμένα μάλλον από ιταλικές καντσονέτες, τα περισσότερα από τα  «Πολιτάκια». Πολλά λαικά τραγούδια ήτανε δικά τους

Η επιτυχία της πρώτης αυτής Εστουδιαντίνας δίνει ώθηση και σε άλλους μουσικούς να δημιουργήσουν ανάλογες μουσικές ομάδες. Ανάμεσα σε αυτές που αποτύπωσαν τα τραγούδια τους στη δισκογραφία της εποχής επισημαίνουμε τις εξής:

Στην Κωνσταντινούπολη:
--Εστουδιαντίνα Δ. Χριστοδουλίδη
--Εστουδιαντίνα του τραγουδιστή Πέτρου Ζουναράκη
--Ελληνική Εστουδιαντίνα Κωνσταντινουπόλεως
--Ελληνική Εστουδιαντίνα της Πόλης
--Οργανικό Ελληνικό Τρίο
--Τρίο, εταιρεία Μίτσος (αρμόνικα, μανδολίνο, κιθάρα)

Στη  Σμύρνη:
--Εστουδιαντίνα του βιολιστή Κώτσου Βλάχου
--Ελληνική Εστουδιαντίνα της Σμύρνης
--Ορχήστρα Σταμάτη και Χρήστου Μπόγια
--Ορχήστρα των Ογδοντάκηδων
--Ελληνική χορωδία Σμύρνης
--Η χορωδία Μελετσιάνου

Και τέλος στην Αθήνα:
--Αθηναική Εστουδιαντίνα και Εστουδιαντίνα του Μ. Κόκκινου
Η λέξη εστουδιαντίνα δεν πέρασε σε κανένα από τα γλωσσάρια της Μικράς Ασίας, ούτε διατηρήθηκε επί μακρόν ως μουσικός όρος πέρα από τη χρήση της στην Ελλάδα μεταξύ 1924 και 1930 από τον Γεώργιο Σαβαρή, στην ίδρυση της Πανελλήνιας Εστουδιαντίνας.
Χρησιμοποιούνταν όμως συχνά μεταξύ των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, αφού χαρακτήριζε από τις αρχές του 20ού αιώνα πλήθος οργανικών και φωνητικών συνόλων που ιδρύονταν στις διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας όπου υπήρχαν Έλληνες. Προέρχεται  από το λατινικό studium (=σπουδή, κόπος, επιμέλεια) και συναντάται στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα γαλλικά, ως  etude= σπουδή, μάθηση. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «μουσικό σπουδαστήριο».
Το μουσικό αυτό σχήμα προέρχεται από τη Δύση, όπου είχε όμως διαφορετική μορφή και ρεπερτόριο. Ο Θεόδωρος Συνοδινός, καταγράφει την εμφάνιση μιας ισπανικής προελεύσεως  Εστουδιαντίνας το 1886 στην Αθήνα, η οποία αποτέλεσε το σημαντικότερο μουσικό γεγονός της χρονιάς, όπου παρέστη και η βασίλισσα Όλγα.
Στον μουσικό αυτό οργασμό που επικρατούσε  στη Σμύρνη και στα προάστιά της δημιουργούνται δεκάδες ψυχαγωγικά κέντρα και στέκια όπου εμφανίζονται, μόνιμα ή ευκαιριακά, οι «παιγνιδιατόροι» και οι «τραγουδιστάδες», όπως : του Τσαλκιτζήμπαση ή Απόλλων ο Μουστιγέτης, ο Ποσειδών, ο καφενές του Γιάννη του Καραβά, ο καφενές του Μίλτη και το μόνιμο στέκι που είχαν στην προκυμαία Τα Πολιτάκια, το κέντρο Μελισσουργοί.
Για να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην νεώτερη ζωή της νεότερης Ελλάδας η περίφημη αυτή Σμυρναική Εστουδιαντίνα αρκεί να αναλογιστούμε ότι όλοι οι μεγάλοι μουσικοί και τραγουδιστές της Σμύρνης οι οποίοι διαμόρφωσαν το νεότερο ελληνικό τραγούδι «μαθήτευσαν» ή συνεργάστηκαν μαζί της.
Το φαινόμενο της διάδοσης των αστικών λαικών τραγουδιών της Σμύρνης και της Πόλης ενισχύθηκε από τη «νεοσύστατη» δισκογραφία των αρχών του 20στού αιώνα, η οποία μέσα από τους δίσκους γραμμοφώνου μετέφερε τις μελωδίες του μικρασιατικού χώρου σε ευρύτερες περιοχές του ελληνισμού. Το γεγονός ότι οι πρώτες μαζικές ηχογραφήσεις ελληνικών τραγουδιών πραγματοποιήθηκαν είτε σε περιοχές υποδουλωμένες, όπως η Πόλη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, πριν από το 1912, είτε στις ΗΠΑ, την πρώτη τριακονταετία του 20στού αιώνα, είναι γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, αφού κατά τεκμήριο οι ηχογραφήσεις πραγματοποιούνται εντός του γεωγραφικού χώρου κάθε κράτους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ίδια περίπου πρόσωπα που εκφράζουν το «δυτικότροπο» ρεύμα του σμυρναίικου τραγουδιού, με τις χορωδίες, τις μαντολινάτες και τις εστουδιαντίνες, θα συνυπάρξουν με αυτούς οι οποίοι θα αποτελέσουν, τόσο στη Σμύρνη λίγο πριν από το 1922 όσο και στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, τους εκφραστές--δημιουργούς και ερμηνευτές--του άλλου ρεύματος της ανατολικής--μονοφωνικής μουσικής.
ΠΗΓΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ
Από το βιβλίο «Τα ρεμπέτικα»

Αναδημοσίευση από: ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 

Τα αλήτικα μικρόβια του Τόλη Χάρμα...

$
0
0

Ο Τόλης Χάρμας ήταν ένας από τους τελευταίους ρεμπέτες, αν και λίγο πιο μπριλάντε και φαντεζί από το σύνηθες. Θύμιζε λίγο Χιώτη στην κοκεταρία και αληθώρησε προς την επιθεώρηση και το ελαφρό. Ήταν όμως λαϊκός ως το κόκαλο.


Ο Τόλης Χάρμας έχει τη δική του ιστορία στο τραγούδι (το πραγματικό του όνομα είναι Απόστολος Χαρμαντάς).
Λίγοι θα γνωρίζουν και θα θυμούνται ότι έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση κομμάτια, όπως τα:
«Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Ενα τραγούδι απ'το Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα, «Πάλι εχτές στις τρεις ήρθες να κοιμηθείς» του Μανώλη Χιώτη, «Ένα καράβι απ'τον Περαία» του Γιώργου Μητσάκη.
Ο ίδιος έχει γράψει κι ερμηνεύσει σε δικούς του στίχους πάνω από 150 λαϊκά τραγούδια (αρκετά με τη γυναίκα του, Λίτσα, τη δεκαετία τού '50, τότε που αποτελούσαν το ντούο Χάρμα).
Τραγούδια επιτυχίες, όπως τα: «Η καρδιά του μάγκα», «Γκιουλτζαμάλ», «Το σφάλμα», αλλά και το πρόσφατο ωραίο ζεϊμπέκικο «Αλήτικα μικρόβια».
Δικό του είναι και το «Εδώ παπάς, εκεί παπάς» που έχει τραγουδήσει παλαιότερα ο Τάκης Μπίνης.
«Κατάγομαι από το Λεωνίδιο Κυνουρίας. Τα πρώτα μου ακούσματα είναι από παραδοσιακή μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε λαούτο. Από εκεί επηρεάστηκα.
Στην Αθήνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος, θυμάμαι που ήμασταν μαθητές 15χρονοι με τον Γιώργο τον Μουζάκη, τον γνωστό συνθέτη. Καθόμασταν με μια κιθαρούλα, λέγαμε τραγουδάκια και κάναμε καντάδες για να ρίξουμε τα κορίτσια. Είχα μάθει το λα μινόρε, το λα ματζόρε, τρία ακόρντα.
Ο Γιώργος από τότε το έλεγε ότι θα γίνει συνθέτης. Τον είχα συναντήσει τελευταία φορά στην κηδεία της Αλέκας Στρατηγού. Δεν τον έχω ξαναδεί. Κορακοζώητος, γερό παιδί, σαν κι εμένα».
Το '48 ξεκίνησε σαν επαγγελματίας τραγουδιστής σ'ένα αναψυκτήριο της πλατείας Κουμουνδούρου.
« Ελεγα Χαιρόπουλο, Αττίκ, ελαφρά τραγούδια. Ήταν κομφερασιέ τότε ο Λάμπρος Ζούνης μαζί με τον Αρία. Από εκεί άρχισα, με 8 δραχμές μεροκάματο. Ύστερα από δύο χρόνια πέρασα στο λαικό τραγούδι. Είχα αρχίσει ήδη να γράφω και να παίζω μπουζούκι.
Ήταν της μόδας το λαϊκό τραγούδι. Προσαρμόστηκα γρήγορα. Άμα δεν ελίσσεσαι, πώς θα γίνει; Θα μείνεις εκεί, κούτσουρο;
Έκανα ντουέτο με τη συγχωρεμένη τη γυναίκα μου, τη Λίτσα.
Αρχίσαμε από το βαριετέ "Αλκαζάρ"στον σταθμό Λαρίσης και μετά πήγαμε στο θέατρο "Σαμαρτζή"σ'επιθεωρήσεις με Βασιλειάδου, Φωτόπουλο, Ρένα Ντορ κ.ά. Ήμασταν το πρώτο λαϊκό ντουέτο στο θέατρο.
Εκεί πρωτοτραγούδησα την "Καρδιά τού μάγκα".
Μετά πήγαμε τουρνέ σε Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Ισραήλ.
Ήμασταν δέκα χρόνια μαζί. Κάναμε δύο παιδιά, την έχασα, συνέχισα μόνος μου. Πήγα Αμερική , για οκτώ χρόνια. Τορόντο, Βανκούβερ, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Σακραμέντο, Ινδιανάπολη.
Παίζαμε μόνο ελληνική μουσική έχοντας κοινό αμερικάνικο, σχεδόν το 90%».«Περισσότερες είναι οι δύσκολες στιγμές που είχα παρά οι εύκολες.
Αυτό το επάγγελμα έχει στιγμές γλυκές κι έχει κάτι πικρές, ολόπικρες.
Από μικρόψυχες συμπεριφορές συναδέλφων, από άγνοια.
Αυτά συμβαίνουν.
Δεν έχω κανένα παράπονο, ούτε κατηγορώ κανέναν, τους αγαπώ όλους. Δεν ξέρω αν μ'αγαπάνε αυτοί.
Καλή παρέα έκανα με τον συγχωρεμένο τον Γεράσιμο Κλουβάτο, αυτόν που έχει γράψει το "Άναψε το τσιγάρο, δωσ'μου φωτιά». Ακέραιος χαρακτήρας, ταιριάζαμε. 
Επίσης με τον Σπιτάμπελο τον Στέφανο. Εξαιρετικός καλλιτέχνης, ολίγον τρελός. Είχε εφεύρει το μπουζουκοκίθαρο με έξι χορδές. Έκανε αυτή την πατέντα γιατί έπαιζε περισσότερο κιθάρα.
Την επανάσταση βέβαια την έφερε ο Χιώτης με το τετράχορδο μπουζούκι.
Σπουδαία εφεύρεση.
Μπουζούκι και κιθάρα έμαθα μόνος μου.
Σε όποια ωδεία και να πας, ότι και να κάνεις, εάν δεν έχεις τσαγανό, δεν φτουράς.
Το αίσθημα που θα δώσεις στο όργανο είναι άλλο πράγμα.
Γνώρισα μουσικούς σημαντικούς, που δεν μ'άγγιζαν όμως στην καρδιά.
Κι έβλεπες τον συγχωρεμένο τον μπάρμπα-Γιάννη τον Παπαϊωάννου που έπαιζε μπουζούκι με δύο δάχτυλα κι όταν έπαιζε ταξίμι, σου σηκωνόταν η τρίχα.
Το αίσθημα μετράει.
Έγραψα τραγούδια που το ένα με το άλλο να μη μοιάζουν, δεν ήθελα να κάνω κατεστημένο.
Έγραψα λαϊκά κανταδορίστικα. Όπως ο Ζαμπέτας!
Με τον Ζαμπέτα είχαμε πάει στις Κάνες με την ταινία του Ντασσέν "Ποτέ την Κυριακή".
Ήμασταν στην ορχήστρα του Λαβράνου κι έπαιζα κιθάρα. Μαζί μας κι η Χρυσάφη, ο Καλφόπουλος.
Ο Ζαμπέτας από εκεί στην ουσία άρχισε την καριέρα του, παίζοντας μπουζούκι για "Τα παιδιά του Πειραιά". Αξιόλογος δημιουργός.
Μου άρεσε πάντα το μπελκάντο.
Κι η βυζαντινή μουσική είναι τρομερή.
Για να τη σπουδάσεις, πρέπει να φας τουλάχιστον 50 χρόνια.
Την Μαρινέλλα εγώ την έβγαλα στο τραγούδι. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη γύρω στο '56 και τραγουδούσα στο "Πανόραμα". Ερχόταν κόσμος με πούλμαν από Νάουσα, Βέροια, Βόρεια Ελλάδα.
Την ανακάλυψα στο καλοκαιρινό θέατρο "Χατζώκου"με μια ποδίτσα να έχει έναν μικρό ρόλο και να τραγουδάει. Λεγόταν Κίτσα Παπαδοπούλου και ήταν φιλενάδα του Κώστα Βουτσά.
Πήγα στο καμαρίνι τους και τους είπα να έρθει μαζί μου στο κέντρο.
Έπαιρνε τότε 40 δρχ. μεροκάματο και θα της έδινα 250 δρχ. Το δέχτηκαν. Είχα γράψει τότε κι ένα τραγούδι, το "Μαρινέλλα". Και της έδωσα να 'χει αυτό σαν καλλιτεχνικό όνομα. 
Κρίμα όμως που δεν τα λέει αυτά.
Είναι κακό να ξεχνάς.
Εκεί στο "Πανόραμα"την βρήκε ο Καζαντζίδης και την πήρε μαζί του.
Εγώ της είπα "άμα θες, πήγαινε μαζί του, αλλά θα είσαι στη σκιά του".
Κι έτσι έγινε.
Την είχε μόνο για σεκόντα.
Μέχρι που χωρίσανε κι άνοιξε τα φτερά της».
Η νυχτερινή διασκέδαση πριν από 50 χρόνια ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή.
Σήμερα η διασκέδαση που γίνεται είναι πιο ευπρεπής, πιο μαλακιά.
Τότε γίνονταν αγριότητες με τα σπασίματα.
Αυτό το σημάδι που έχω στο φρύδι είναι από ποτήρι.
Από το '45 κι έπειτα αυτά ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Αγρία διασκέδαση.
Ουίσκι δεν υπήρχε τότε, μόνο κρασί.
Αδειάζανε την μποτίλια και μπαμ στο πάλκο.
Άλλο πράγμα.
Σήμερα είναι πολύ πιο ήπια. Σήμερα υπάρχουν αξιόλογα τραγούδια, υπάρχουν και πιλάφια. Υπάρχει πρόοδος από τότε με το έντεχνο τραγούδι.
Βέβαια, κάποιοι έγραψαν ωραία πράγματα, αλλά όχι διασκεδαστικά.
Ο ελληνικός λαός θέλει απλότητα, θέλει να του πεις δύο λέξεις να τις βάλει στο μυαλό του και να τραγουδάει. Σπανίζουν τέτοια τραγούδια σήμερα. Η δυσκολία έγκειται στην απλότητα. Πρέπει σε τέσσερις αράδες να εντοπίσεις όλο το θέμα. Και βλέπεις κάτι λόγια χωρίς ρίμα, λες και είναι εφημερίδα ή διήγημα. Δεν τη δέχομαι αυτή την ποίηση.
Ο έρωτας έπαιξε Πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου .
Όποιος δεν ερωτεύεται, δεν έχει ψυχή, δεν έχει καρδιά. Ο έρωτας είναι το ελιξίριο της νεότητας.
Αν και έχω γράψει ένα τραγούδι, "Το χρήμα είναι έγκλημα κι ο έρωτας σκοτούρα"! »

Θυμήθηκα απόψε αυτό το τραγούδι που είχα ακούσει τυχαία στο Youtube (μεγάλος πια, με τσακισμένη φωνή, στίχους αδρούς και μπουζούκι μετρημένο).

Στίχοι:Τόλης Χάρμας Μουσική:Τόλης Χάρμας 

Έχω μέσα στο αίμα μου αλήτικα μικρόβια. 
Αλήτης για να ζήσω, δικάστηκα ισόβια. 
Μια ζωή τα παίζω, μια ζωή τα χάνω. 
Αλήτης εγεννήθηκα κι αλήτης θα πεθάνω. 
Τρέχει μέσα στις φλέβες μου αλήτικο προνόμιο. 
Μια νύχτα θα με βρούνε τέζα στο πεζοδρόμιο. 
Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνω, 
αλήτης εγεννήθηκα κι αλήτης θα πεθάνω. 
Kαι βρήκα αυτήν την αφήγησή του σε πρώτο πρόσωπο, που έκανε στον Πάνο Γεραμάνη.

« Μόλις τελείωσα το γυμνάσιο, με προτροπή των δικών μου έφυγα για τον Πειραιά όπου έμεινα στο σπίτι ενός εύπορου θείου μου. 
Στην αρχή περνούσα καλά, αλλά μετά από λίγους μήνες άρχισα να νοιώθω ανασφάλεια. Ήθελα να αποκτήσω την ανεξαρτησία μου και άρχισα να ψάχνω για δουλειά. 
Έκανα πολλές δουλειές του ποδαριού τότε. Σερβιτόρος, λούστρος, μέχρι και επισκευαστής καζανιών στα βαπόρια έκανα για να ζήσω. Δύσκολες συνθήκες αλλά δεν το έβαζα κάτω. 
Η αλλαγή στην ζωή μου έγινε γύρω στα 1938 όταν γνώρισα τον Γιώργο Μουζάκη. Γίναμε φίλοι και αυτός ήταν που με βοήθησε να στραφώ στην μουσική. 
Μετακόμισα στο Μεταξουργείο και με κάτι οικονομίες που είχα αγόρασα μια κιθάρα. Άρχισα σιγά-σιγά να μαθαίνω τα τραγούδια της εποχής και παρέα με τον Μουζάκη (σ.σ. έπαιζε κορνέτα) και κάτι φίλους, άρχισα τις πρώτες μου δημόσιες εμφανίσεις. 
...Το 1939 πήγα στρατιώτης. Με την κήρυξη του πολέμου βρέθηκα να πολεμώ στην Αλβανία, από όπου επέστρεψα το 1941 και εγκαταστάθηκα στην Αθήνα. Στην γειτονιά μου έμενε ο στιχουργός Κώστας Μάνεσης και έτυχε να γνωριστούμε. Μέσω αυτού συνάντησα και γνώρισα πολλούς δημιουργούς του ρεμπέτικου, τον Γεράσιμο Κλουβάτο, Απόστολο Χατζηχρήστο, Γιώργο Μητσάκη, Μάρκο Βαμβακάρη, Στέφανο Σπιτάμπελο, Φώτη Μιχαλόπουλο και άλλους. Από αυτούς άρχισα σιγά-σιγά να ακούω τα ρεμπέτικα. 
Μετά τα Δεκεμβριανά του 1944 υπηρέτησα στην εθνοφρουρά στην Θήβα. Λίγο πριν απολυθώ γνώρισα την Γαρυφαλιά Ζέρβα και λίγο αργότερα παντρευτήκαμε. Μας πάντρεψε η σπουδαία τραγουδίστρια της εποχής Κούλα Νικολαΐδου. Με την Γαρυφαλιά (Λίτσα) αποτελέσαμε αργότερα το πρώτο λαϊκό ντουέτο της εποχής, το «Ντούο Χάρμα. Δεν υπήρχαν ακόμη λαϊκά ντουέτα. Το «Τρίο Κιτάρα» βγήκε μετά από μας. Τότε ήμουν ακόμη του ελαφρού ρεπερτορίου. Άλλωστε, τα πρώτα μου ακούσματα ήταν οπερέτες. Τραγουδούσα τότε πολύ τα τραγούδια του Χρήστου Χαιρόπουλου καθώς και άλλων πολλών συνθετών του ελαφρού. Στο λαϊκό τραγούδι μπήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό γιατί θεώρησα ότι είχε περιεχόμενο και μέλλον. Είχε ποιότητα το λαϊκό τότε, δεν ήταν όπως τα σημερινά ».
 
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟBouzouki Academy

Ρεμπέτες και στέκια των ρεμπέτηδων.

$
0
0
Πολλά έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί για τους διάφορους ρεμπέτες.
Λίκνο των ρεμπέτηδων ήταν η περιοχή του Πειραιά, πρώτα η Δραπετσώνα και μετά η Τρούμπα.
Στις περιοχές αυτές γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι γύρω στα 1920.
Απέναντι από τον Άγιο Διονύση είναι η γέφυρα του Ρεμπέτη, η γέφυρα που ενώνει τον Πειραιά με τη Δραπετσώνα, που από κάτω περνούσε το τραίνο της Λαρίσης.
Για να γίνει κανείς ρεμπέτης έπρεπε να περάσει τη γέφυρα.
Στη Δραπετσώνα έγιναν μετά το 1922 τα πρώτα μπουζουκτσίδικα που συγκέντρωναν τους μάγκες της εποχής. Ο ρεμπέτης Νίκος Μάθεσης ή Τρελάκιας γιος ψαρά από τη Σαλαμίνα - αναφέρει σε μια αφήγησή του: « Η Δραπετσώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στέκια της μαγκιάς. Στους τεκέδες της και στα Βούρλα σύχναζαν κάθε καρυδιάς καρύδι. Στους τεκέδες οι μάγκες κάπνιζαν ναργιλέ».
Στην «Κρεμμυδαρού» ήταν πολλοί τεκέδες όπως του Μίχαλου, του Σάλωνα, του Μαρκεζίνη, του Σαραντόπουλου και άλλων.
Πολύ αργότερα, το 1968, έκλεισαν και τα «σπίτια», λιγόστεψαν τα καμπαρέ, όμως η φήμη κι ο φόβος στην Τρούμπα έμεινε.
Ένας Θεσσαλονικιός, ο Θανάσης Π. που επισκέφθηκε την περιοχή το 1989, όταν διορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογές σημειώνει: «Κάνοντας μια βόλτα πίσω από το Πρωτοδικείο στη Σκουζέ, είδα ένα βαμμένο κατακόκκινο μαγαζί. Δεν ήταν αυτό που νομίζετε και νόμιζα κι εγώ αρχικά. Ηταν κέντρο διασκέδασης, "οικογενειακό"έγραφε μάλιστα !!! Εκεί τραγουδούσε πλέον ο Γιώργος Ζαμπέτας, λίγο πριν πεθάνει, στην Τρούμπα. Ηταν μέρα όταν πέρασα απ΄έξω, παρόλα αυτά μ'έπιασε φόβος, καθότι: "Πέντε μάγκες στον Περαία....."
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΟΒΑΝ ΤΣΑΟΥΣ
Στην περιοχή αυτή έδωσε μαθήματα μπουζουκιού ο Γιοβάν Τσαούς ή Γιάννης Εϊτζιρίδης - δηλαδή Γιάννης ο Λοχίας, από τον βαθμό με τον οποίο υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό- (1924-1925 τότε που το μπουζούκι ήταν απαγορευμένο όργανο).
Στην περιοχή αυτή έμαθαν μπουζούκι, έγραψαν, τραγούδησαν ή έσυραν τα βήματά τους πολλές φορές οι Ρεγγίνας, Ζυμαρίτης, Μιμίκος Βογιατζής, Σκριβάνος, ο Στέλιος Περπινιάδης, ο Γιάννης Γυλιάς, το Αλεκάκι, ο Χαρίλαος Κηρομύτης, ο Νίκος Αϊβαλιώτης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Γιάννης Παπαιωάννου, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Μάρκος Βαμβακάρης –που δούλευε σαν εκδοροσφαγέας στο γειτονικά σφαγεία – ο Ανέστης Δελιάς, ο Γιάννης Λελάκης, ο Στέλιος Κερομύτης, ο Ηλ.Ποτοσίδης, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Δημ. Γκόγκος (Μπαγιαντέρας), ο Παναγιώτης Τούντας, ο Σ. Περιστέρης, ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο Μακαρόνας, ο Σοφρωνίου και πολλοί άλλοι.
Οι Στράτος,Μάρκος, Μπάτης, Δελιάς είχαν σκαρώσει την κομπανία "τετράς".
ΜΙΧΑΛΗΣ  ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ  ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ
Οι γέννημα- θρέμμα ρεμπέτες του Πειραιά ήταν ο Στέλιος Κερομύτης, ο Δημ. Γκόγκος από Ποριώτη πατέρα και ο Μιχάλης Γενίτσαρης.
Ο Μπάτης ήταν από τα Μέθανα και Μάθεσης από τη Σαλαμίνα.
"Πολλοί από όσους προαναφέρθηκαν έμεναν στην «Κρεμμυδαρού», όπως ο Ανέστης Δελιάς, ο Απόστολος Χατζηχρήστος και άλλοι..
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΛΑΚΗΣ στην Αυτοβιογραφία του αναφέρει:
«Εκείνη τη χρονιά (1937) άρχισα συνεργασία με το συνθέτη Απόστολο Χατζηχρήστο, ο οποίος ήτο και ο πρώτος που συνεργάστηκα. Είχαμε γνωριστεί στη Δραπετσώνα όπου κι εκείνος κατοικούσε εκεί από πολλά χρόνια. Έπαιζε μπουζούκι παρέα με τον Ηλ. Ποτοσίδη, τον Ανέστο Δελιά και το Μακαρόνα…… Ήταν φτωχό παιδί και εξαιρετικός άνθρωπος και συνθέτης. Πολύ σεμνό και πολύ καλό παιδί. Έντιμος, φιλαλήθης και κουβαρντάς»…...
Κι ένα κομμάτι από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη:
«Βέβαια στον κύκλο που γύριζα να πούμε, τον μάγκικο αυτό, στους τεκέδες που πήγαινα, ακούγαμε πολλά για διάφορους κουτσαβάκηδες προσωπικότητες... Εκεί, όταν είχα γνωρίσει τον Αλέκο τον Σχίζα να πούμε, κάθε μέρα επήγαινα στο σπίτι αυτουνού, εκεί στην Κρεμμυδαρού που ήταν το Καστράκι. Πίναμε χασίσι..... Είχε λεφτά αυτός...... Επήγαινα και του μάθαινα μπουζούκι και φουμέρναμε κιόλας ε; Αυτός έμενε εκεί κάτω στην Κρεμμυδαρού, εδώ στο λιμάνι του Πειραιώς. Και πήγαινα κάθε μέρα στην κάμαρά του. Ώσπου τώρα αυτόν τον ζήταγε η Ασφάλεια Αθηνών για κάτι κλοπές που γινόντανε. Και ξέρανε αυτοί ότι άλλος δε μπορεί να τις κάνει ειμή αυτός, αλλά δεν ξέρανε που βρίσκεται...»
Σχετικά με τα Βούρλα ο Μάρκος Βαμβακάρης αφηγείται:
«…Δεκαεννιά χρονών (το 1924) έγινα αγαπητικός στο μπορντέλο μιας Ειρήνης από τη Σύμη. Ήτανε στο δεύτερο διαμέρισμα των Βούρλων, η πρώτη μου ερωτική επαφή. Μεγαλύτερη είκοσι εφτά, είκοσι οκτώ χρονών, μου 'δινε και λεφτά και κουστούμια. Αγάπησα την άλλη, τη Μανιάτισσα, τη Ζιγκοάλα,(τη γυναίκα που παντρεύτηκε) και την απαράτησα…».
Για τη Δραπετσώνα γράφτηκε το τραγούδι... «Αφ ότου εγεννήθηκα». (Το τραγούδι είναι στο όνομα του Καρυδάκη, φίλου του Μάρκου αλλά μάλλον είναι δικό του. Στίχοι: Γ. Δερέμπεης. Μπουζούκι: Σ. Περιστέρης. Ο Γιώργος Δερέμπεης ήταν ο πατέρας της σπουδαίας μουσικού και πιανίστριας Βούλας Δερέμπεη.
Ο Δημήτρης Καρυδάκης ή Καρυδάκιας, βρέθηκε νεκρός-δολοφονημένος-στα χρόνια της κατοχής, στη Δραπετσώνα και κανείς δεν έμαθε ποτέ, ποιός και γιατί τον σκότωσε. Ανήκε στην παρέα της Πειραιώτικης Κομπανίας, αλλά ήταν "σπιτικό"μπουζούκι και απέφευγε τη δημοσιότητα, το πάλκο και τις εταιρείες.
ΣΤΗ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 40 Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΟΣ
Τότες ο Πειραιάς ήταν πολύ άγριος. Από την μια ο αποκλεισμός, από την άλλη τα πολιτικά μας μίση. Οι φόνοι στα Καρβουνιάρικα, Τρούμπα και Τζελέπη ήταν στην ημερησίαν διάταξιν. Όσο για ντεκέδες από την Πειραϊκή, Παναγίτσα, Άγιο Νείλο, Άγιο Νικόλαο, Γύφτικα, στο Χατζηκυριάκειο, στην Τρούμπα και όσο πιο πέρα πήγαινες, Άγιο Διονύση, εκεί φουμάρανε στο δρόμο. Ζάρια μες το δρόμο παίζανε, περνούσε ο χωροφύλακας και δεν του έδινε κανείς σημασία, παρά τραβούσανε την δίκοπη επιδειχτικά να την δει! Τι να έκανε; Από στρατιώτη αγράμματο βουνήσιο τον ρίξανε χωροφύλακα στον Πειραιά μες τα λυσσασμένα τσακάλια. Πρωτοδικείο, Εισαγγελία δεν είχε τότε ο Πειραιάς! Από την Αθήνα κατέβαιναν οι νωματαρχέοι νταήδες να επιβάλουν την τάξη και να συλλάβουν κανέναν επικίνδυνο καταζητούμενον. Ο Μαρούδας και ο Γαλιγάλης, Οι μάγκες είχανε συνθέσει και στίχους για τους μόρτες καταδότες και ας μην τους ήξεραν και το τραγουδούσαν παίζοντας το μπουζούκι τους.
Ο Πειραιάς τότε είχε και έφιππη χωροφυλακή. Για τον σκυλόμαγκα ο άγραπτος νόμος είναι σκληρός! 
Καφωδεία ο Πειραιάς είχε πολλά γύρω στην Τρούμπα. Απάνω στο πάλκο έπαιζαν τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικο κ.λ.π. Κάτω στο πάλκο ορχήστρα ευρωπαϊκή, πιάνο, βιολί και τζάζι για ταγκό κ.λ.π. Και μπροστά χαμηλά, σχεδόν κάτω ήταν δώδεκα κορίτσια σε παράταξη άβαφτες Γερμανίδες που έπαιζαν με την σειρά τους βιολιά. Αυτή την διαρρύθμιση είχαν όλα τα καφωδεία της Τρούμπας.
Οι φόνοι εκεί γινόντουσαν συχνότατα
Αφού του έτρωγε τα λεπτά του και τον έκανε στούπα, του έλεγε να την περιμένει απέξω! Και η αρτίστα έβγαινε αγκαζέ με τον ντερβίση της, αλλά και ο άλλος ο επαρχιώτης άγριος, και το ψυχικό γινότανε.. 
Επίσης και τα παιχνίδια ήταν πάμπολλα (λέσχες).
Μέσα κάθε καρυδιάς καρύδι, μπράβοι, αβανταδόροι, μούτρα, να πουν αμέσως φυλακή σε ένα γνέμα!
Φόνοι πιο πολλοί στα παιχνίδια γιατί έχανες τα λεπτά σου, ίσως και ξένα που στα είχαν εμπιστευθεί να τους ψωνίσεις κάτι πράγματα.
Και το αίμα ανέβαινε στο κεφάλι και ... όσο για μάγκες, δηλαδή ρεμπέτες, κάθε συνοικία είχε τους δικούς της.
Αν ακουγότανε κανένας ρεμπέτης καλός με πράξεις σωστές ρεμπέτικες, δηλαδή παλικαρίσιες εξηγήσεις, τότε ακουγότανε και στον Πειραιά, δηλαδή στην καρδιά του Πειραιά.
Στα παιχνίδια που είχαν οι νταήδες ανεγνωρισμένοι...
Έσπαγε τα δεσμά της συνοικίας του και από μαχαλόμαγκας αφανής –ενός μαχαλά -γινότανε διεθνής.
Αναγνωριζότανε από όλες τις συνοικίες, αλλά πως;
Έπρεπε με έργα και όχι με λόγια, να μαλώσει, να μαχαιρώσει, να μπιστολίσει, να τραυματίσει καλόν νταή ανεγνωρισμένον, ασχέτως εάν δεν πήγε στην φυλακή.
Μηνύσεις δεν γινόντουσαν, θα καθαρίζανε στον δεύτερο γύρο που θα έβγαινε ο χτυπημένος απ'το νοσοκομείο...
Η αστυνομία το μάθαινε και ερχότανε να σου πάρει κατάθεση και εσύ τους έλεγες ότι έπεσες από ένα μικρό γκρεμό και σου μπήκαν κάτι σίδερα στην κοιλιά... και σου έλεγε μακάρι μόλις βγεις να σου μπούνε κι άλλα να ησυχάσουμε από εσάς τα τομάρια...
Αν όμως έκανες μήνυση κατέρρεες αυτομάτως και όλοι οι μάγκες είχαν να κάνουν με σένα και να σε ξεφτιλίζουν...
Τέτοια γινόντουσαν που και που, μάλλον από γερασμένους νταήδες και από φιγουρατζήδες ρεμπέτες...
Όσο για μπουζούκια, ο Πειραιάς με τους μαγκίτες του, ήτανε ορχήστρα πλήρης.
Μέρα και βράδυ από όπου και να πέρναγες, δηλαδή από καφενείο, άκουγες το κελάηδισμα του μπουζουκιού ή του μπαγλαμά και την μυρωδιά της ταλμίρας (χασίς) ή από αργιλέ ή από τσιγαριλίκι.
Και αυτός που το έπαιζε δεν ήταν κάνα παιδάκι, ήταν άνθρωπος της τούφας και το είχε μάθει στο σχολείο - φυλακή.
Έτσι λεγότανε η φυλακή για να μην καταλαβαίνουν οι ανίδεοι.
Παιδιά κάτω των 20 χρόνων και ανώμαλοι απαγορευότανε η είσοδος δια καρπαζιάς, σβουριχτής και κλοτσάς!
Εδώ το νταραβέρι είναι του τάδε και συχνάζει όλο το σκυλολόι».
Όταν δημιουργήθηκαν τα «Βούρλα» στη Δραπετσώνα, το 1875, η περιοχή ήταν ακατοίκητη.
Όμως μετά 60 χρόνια, το 1932, και αφού είχαν έρθει και οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ήταν κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής και οι κάτοικοι δεν ανέχονταν πια τα κακόφημα σπίτια.
Γι αυτό και έκαναν συνεχείς διαμαρτυρίες προς την Κυβέρνηση.
Τελικά το 1937 τα κακόφημα σπίτια των Βούρλων διαλύθηκαν και στο χώρο εκείνο λειτούργησαν φυλακές.
πηγή : pathfinder.gr
Αναδημοσίευση
Bouzouki Academy 

Ο πιο γρήγορος μπουζουκτσής του κόσμου....ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΟΥΡΗΣ!!! Videos

$
0
0


Για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχει αυθεντικό λαϊκό τραγούδι σήμερα, η απάντηση είναι εδώ. Ο Μιχάλης Παούρης μας παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο"Σαν Το Μπουζούκι Μου", με αυθεντικά λαϊκά τραγούδια που θα σας ταξιδέψουν στην εποχή των μεγάλων τραγουδιών!

"Άφησα για λίγο τη Jazz και είπα να μοιραστώ μαζί σας τις επιρροές, τα ακούσματα και τα βιώματα μιας εποχής που μας έμαθαν οι γονείς μας.

Τότε που οι σημαντικοί άνθρωποι ήταν πολλοί και όχι λίγοι. Τότε που τα τραγούδια έμπαιναν μιλώντας στις καρδιές των ανθρώπων... τότε που τα τραγούδια έμπαιναν μέσα στις ρωγμές της κάθε μικρής και μεγάλης κοινωνίας και έκαναν τους ανθρώπους να προβληματίζονται και να αισθάνονται... Εύχομαι ολόψυχα να αγαπήσετε αυτή την αυθεντική δουλειά.

Ο δίσκος αυτός είναι αφιερωμένος στον Μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη."
www.mpaouris.com
YouTube: Michael Paouris
www.facebook.com/mihalis.paouris
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΣΗΜΕΡΑ...Ρεμπέτικη βραδιά με τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

$
0
0
Ρεμπέτικη βραδιά με τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Κεντρική Εικόνα
Στην αποχαιρετιστήρια εμφάνιση του Δημήτρη Μυστακίδη για τη φετινή σεζόν στο Γυάλινο – Upsatge, την Παρασκευή 1 Απριλίου η λαϊκή κιθάρα του θα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Γυάλινο  – UpStage. 

Αυτήν την Παρασκευή ο γνωστός καλλιτέχνης ολοκληρώνει τον κύκλο των χειμωνιάτικων εμφανίσεων του στο Γυάλινο – UpStage και προσκαλεί επί σκηνής εκλεκτούς φίλους, να παίξουν «εσπεράντο». Μαζί του οι Δήμητρα Γαλάνη, Ματούλα Ζαμάνη, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου.   

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξεδιπλώνει όλη του τη δεξιοτεχνία πάνω στη λαϊκή κιθάρα και ερμηνεύει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Μαζί με την εκλεκτή παρέα των Δημήτρη Παππά, Γιώργου Τσαλαμπούνη και Ιφιγένειας Ιωάννου που τον συντροφεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι, ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στο Γυάλινο UpStage ένα ρεπερτόριο από σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, τραγούδια του μεταρεμπέτικου, του αρχοντορεμπέτικου, του λαϊκού μας τραγουδιού, των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μυστακίδης με την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά αποδεικνύει ότι το ρεμπέτικο είναι μια οικουμενική μουσική γλώσσα, μια "Εσπεράντο", που ποτέ δεν χάνει την ταυτότητά του και ότι πάνω στα τάστα της λαϊκής κιθάρας, οι διαφορετικές ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών, βρίσκουν τη νέα κοινή τους διάλεκτο.
Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον "βιρτουόζο"της κιθάρας, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και τη λαϊκοδημοτική μουσική, διασκευάζει και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με μια φρέσκια πνοή προσθέτοντας σ'αυτά τη δική του μουσική ορμή και ευαισθησία.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα, αυτή του δασκάλου. Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει το μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημήτρης Μυστακίδης
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage
Παρασκευή 1 Απριλίου
"Εσπεράντο" - Από τη ρεμπέτικη κληρονομιά στην Εσπεράντο της λαϊκής κιθάρας
Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμές

10 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar - 12 ευρώ με ποτό στο bar - 15 ευρώ με ποτό στο τραπέζι - 40 ευρώ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα - 80 ευρώ φιάλη ποτού ανά 4 άτομα

Αρχική
Viewing all 1577 articles
Browse latest View live